3 om dagen bygger på en god norsk tradisjon

Melk og produkter laget av melk har i generasjoner vært en av de viktigste grunnsteinene i det Norske kostholdet. I tider da butikkene var mindre bugnende, og da årstidene i stor grad bestemte utvalget, fantes det alltid melk å få kjøpt. Årsaken til at melk har vært så viktig i vårt kosthold er at melk er en næringstett matvare. Dvs. at melk inneholder mye næringsstoffer per kcal. Næringsstoffer som kalsium, jod, fosfor, vitamin B2, vitamin 12 og proteiner. 

PUBLISERT: 17.09.2015

Selv om samfunnet har endret seg mye så er det noe som ikke har endret seg. Det er at melken er like sunn som tidligere og at vi har like stort behov for næringsstoffene fra melken og andre meieriprodukter som tidligere. 

Melkeforbruket hold seg høyt frem til begynnelsen av 1980-tallet, men siden den gang har melkeforbruket per person nesten blitt halvert. Samtidig viser landsomfattende kostholdsundersøkelser at vi i snitt får i oss kun 33 % av det daglige anbefalte kalsiuminntaket i et kosthold uten melk og meieriprodukter. For å få i seg de resterende 67 % kan man innta 3 porsjoner med meieriprodukter om dagen.

Tradisjoner er viktige for mange av oss; Rømmegrøt på Olsok, risgrøt på julaften, brunost på niste-skiva når vi går på tur. Men mange har glemt de viktige tradisjonene med å innta meieriprodukter i hverdagen. Og i dag burde det være spesielt lett å få til. Et glass melk og en skive med gulost til frokost pluss en yoghurt før middag, så er du i mål.

Les mer om hvorfor 3 om dagen?

blog comments powered by Disqus

Hvorfor 3omDAGEN?

3 om dagen er sunt, godt og enkelt!

Spiser du tre porsjoner meieriprodukter daglig i et ellers sunt og variert kosthold, får du i deg det anbefalte kalsiuminntaket kroppen trenger hver dag, i tillegg til flere andre næringsstoffer som kroppen trenger.

3 om dagen kan for eksempel være et glass melk, en yoghurt og to skiver med ost.

Lær mer om 3omDAGEN

Næringsstoffer i meieriprodukter

KalsiumBidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem.
ProteinGir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet.
JodBidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn.
B2Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energi- omsetning, syn, nervesystem og luftveier.
B12Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem.
FosforBidrar til vedlikehold av skjelett og tenner.

Kalsiumkalkulator

Tegning av kalsiumfigur Test deg selv nå!

Vitamin D kalkulator

Tegning av d-vitaminfigur Test deg selv nå!

Hva er dine 3omDAGEN?

Ta denne testen og finn ut hva slags personlighetstype du er, så får du se hvilke meieriprodukter vi anbefaler akkurat deg å spise!

Ta testen nå!