3 om dagen også for de som foretrekker økologisk produserte matvarer

Økologisk landbruk bygger på grunnprinsipper om helse, økologi, rettferdighet og varsomhet. Økologisk mat kjennetegnes av minimal bruk av tilsetningsstoffer, god velferd for husdyra og ingen bruk av kjemiske sprøytemidler. Begrepet økologisk er beskyttet, og alle som produserer økologiske matvarer må forholde seg til det offentlige regelverket som finnes på området. Selv om vi i Norge har strenge regler for tradisjonelt, ikke økologisk, husdyrhold, er det en del som foretrekker økologisk produserte matvarer.

PUBLISERT: 25.04.2016

Det kan være ulike årsaker til at man foretrekker økologisk produserte matvarer. Noen velger det av hensyn til egen helse. Ut i fra det vi vet i dag, er det svært liten helsemessig forskjell mellom vanlig og økologisk melk, og norske kuer lever i praksis ganske likt som kuer i økologisk landbruk i utlandet. Forskjellen mellom økologiske og konvensjonelle produkter er derfor mindre i Norge enn det er i mange andre land.

Mange som foretrekker økologiske produkter synes de smaker bedre enn de som er fremstilt på tradisjonelt vis. Den forskjellige fôringen kan muligens føre til forskjellig smak, men vi har ingen undersøkelser som dokumenterer dette. Men smak er jo veldig individuelt, så her er det bare å sammenligne selv. I tillegg legger mange vekt på at den økologiske produksjonsmetoden helt fjerner risikoen for reststoffer av uønskede kjemikalier i maten, dvs. økt mattrygghet.

Det finnes et godt utvalg av økologisk melk og meieriprodukter i butikken, så det burde ikke være vanskelig å få spist og drukket tre porsjoner med meieriprodukter hver dag også for de som foretrekker økologisk produksjon. Tre porsjoner anbefales fordi landsomfattende kostholdsundersøkelser at vi i snitt får i oss kun 33 % av det daglige anbefalte kalsiuminntaket i et kosthold uten melk og meieriprodukter. For å få i seg de resterende 67 % kan man innta 3 porsjoner med meieriprodukter om dagen.

I butikken finner du i dag økologiske varianter av bl.a. de fleste av de vanlige melkesortene, syrnet melk, yoghurt, rømme, cottage cheese, smør og ost. Så da er det bare å velge og vrake.

Les mer om hvorfor 3 om dagen?

blog comments powered by Disqus

Hvorfor 3omDAGEN?

3 om dagen er sunt, godt og enkelt!

Spiser du tre porsjoner meieriprodukter daglig i et ellers sunt og variert kosthold, får du i deg det anbefalte kalsiuminntaket kroppen trenger hver dag, i tillegg til flere andre næringsstoffer som kroppen trenger.

3 om dagen kan for eksempel være et glass melk, en yoghurt og to skiver med ost.

Lær mer om 3omDAGEN

Næringsstoffer i meieriprodukter

KalsiumBidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem.
ProteinGir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet.
JodBidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn.
B2Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energi- omsetning, syn, nervesystem og luftveier.
B12Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem.
FosforBidrar til vedlikehold av skjelett og tenner.

Kalsiumkalkulator

Tegning av kalsiumfigur Test deg selv nå!

Vitamin D kalkulator

Tegning av d-vitaminfigur Test deg selv nå!

Hva er dine 3omDAGEN?

Ta denne testen og finn ut hva slags personlighetstype du er, så får du se hvilke meieriprodukter vi anbefaler akkurat deg å spise!

Ta testen nå!