OST som 1 av 3omDAGEN

Må ha – bare må ha. De fleste nordmenn har sin favorittgulost som de bare må ha hver dag. Og brunosten – den typisk norske. Og alle de andre variantene – de eksotiske utenlandske ostene og de interessante norske ostene. Et mangfold som aldri tar slutt.

Gulost på knekkebrød

Gulost på knekkebrødet er både hverdag og fest på samme tid. Velg gjerne favorittosten din, eller utfordre deg selv og utforsk nye varianter. Gulost er spesielt godt på selvlaget knekkebrød

Ostetoast

Utnytt restene! Har du et toastjern, brød som har ligget noen dager, en ostebit. Da har du verdens beste kveldsmat, ostetoast. Husk noen grønnt til. Og hvis du ikke har toastjern går det nesten like bra i vaffeljernet.

Osteterte

Hvorfor ikke imponere med en terte til middag, til en kveld med venninner eller når svigers kommer på besøk? Fyllet kan du variere i det uendelige og du kan lage akkurat din favoritt. La osten variere og gi særpreg til terten.

Nøkkelost på brødskive

Her er en ostetradisjon flere burde prøve. Nøkkelost på brødskiva slik bestemor kanskje hadde. Smaker like godt i dag med sin smak av gulost krydret med nellik og spisskum. Og så har den jo veldig stilig utseende.

Ostefat

Inviter gjester til ostefat og kanskje noe godt i glasset. Smak dere igjennom variantene. Start med de milde og end opp med de som har ekstra sting. Eller bare velg ut et par gode oster og nyt sammen med din kjære etter middagen.

Smøreost

Enkelt og godt. Grovt brød eller kjeks med smøreost. Smøreost finnes i både tube og beger og kan være et magert alternativ til annen ost (fra 6 % fett). Og noe for enhver gane med smaksvarianter som skinke, bacon, urter og krydder.

Hva er dine 3omDAGEN?

Ta denne testen og finn ut hva slags personlighetstype du er, så får du se hvilke meieriprodukter vi anbefaler akkurat deg å spise!

Ta testen nå!

Oppskrifter

Hjemmelaget Knekkebrød

Lag sprøtt og godt knekkebrød til romjulsfrokostene.

Les mer

Skogsbærsmoothie

En frisk og god smoothie som er rask å lage og som kan være en god erstatter til brødskiven en gang i blant.

Les mer

Grønn og frisk smoothie

En tropisk avkjøler med mynte som setter spiss på smaken.

Les mer

Scones med cottage cheese

Scones passer kjempegodt til frokost eller som et lite mellommåltid.

Les mer

Tropisk smoothie med pæresmak

En frisk og nylaget smoothie smaker alltid godt!

Les mer

Havregrøt for de små

Litt varm grøt med smørøye og et glass kald melk er alltid godt til frokost, også for barna!

Les mer
Se flere artikler

Les mer om de andre meieriproduktene

Få tips, inspirasjon og fakta om produktene.

Syrnet melk

Syrnet melk – mange år med tradisjoner og allikevel så aktuell. Kultur og variasjon.

Yoghurt

Et utall av varianter. Et utall av brukssituasjoner.Yoghurt passer inn over alt.

Cottage Cheese

Nordmenn har begynt å elske denne proteinrike ferskosten som man kan bruke til så mye.

Ost

Må ha – bare må ha. De fleste nordmenn har sin favorittgulost som de bare må ha hver dag

Smaksatt melk

Et glass kald sjokolademelk etter en stressende dag og etter trening.

Kvarg

Elsket nedover i hele Europa, og en stadig voksende stjerne her i Norge.

Melk

Den hvite, friske gode drikken.Minnene fra barndomen.Følgesvennen på frokostbordet.

Hvor mye er 1 porsjon?

3 porsjoner meieriprodukter daglig sikrer det anbefalte kalsiuminntaket i et ellers sunt og variert kosthold, og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger. La gjerne melk være 1 av 3 om dagen.

Ost er selvskreven som 1 av 3 om dagen. 1 porsjon gulost tilsvarer 2 osteskiver (20 gram) eller tilsvarende mengde som ingrediens i matlaging. 1 porsjon av andre oster som brie og muggost tilsvarer ca. 30 gram ost.

Varianter av ost

Det er mange måter man kan dele inn varianter av ost på. Her tar vi utgangspunkt i en seksdeling.

Faste oster

Faste oster har en hard konsistens og en smidig, skjærbar til grovkornet struktur. De fleste ostene innenfor denne kategorien er velegnet for lagring. Ved lagring får osten gradvis en smidigere, men samtidig også en kortere konsistens.a

Kittmodnet ost

Kittmodnet ost har en karakteristisk smak (og lukt) som dannes ved at det brukes en spesiell bakteriekultur på ostens overflate. Kittmodnet ost passer utmerket som pålegg, i ostefat, som snacks og dessert.

Blåmuggost

Blåmuggost kjennetegnes av de karakteristiske blågrønne prikkene/hullene med mugg og den skarpe smaken. Blåmuggoster egner seg som oftest best som dessertoster, men er også spesielt godt egnet i matlagingen. De passer utmerket i varmretter som pasta og pizza, dressinger, dipper, supper og sauser.

Hvitmuggost

Hvitmuggost kjennetegnes ved den snøhvite overflaten som blir dannet ved vekst av muggsopp. Hvitmuggost egner seg godt til dessert, snacks og i osteanretninger. servert med syltetøy, bærsaus eller frukt.

Smelteost

Smelteost lages av hvitost som blir malt, tilsatt vann, smeltesalter og smakstilsetninger. Osten røres og varmebehandles ved ulik temperatur avhengig av hvilken ost som skal fremstilles.

Brunost

Brunost er en felles betegnelse på ost laget av myse med tilsetning av ku- eller geitemelk. Den inneholder 35-40 % melkesukker, avhengig av fettinnholdet i osten.Les mer om ost i meierileksikonet

Næringsstoffer i ost

Ost inneholder kalsium og fosfor, som er viktig for skjelettet og tennene. I tillegg inneholder ost, som de andre meieriproduktene, proteiner av god kvalitet. I tillegg får du i deg andre næringsstoffer som sink, jod og B-vitaminer. Mange ostetyper inneholder samtidig mye melkefett, og mye av dette er mettet fett. Velg gjerne ostevarianter med lavt fettinnhold til hverdags. Gulost har naturlig et naturlig lavt innhold av laktose.

Melk, og andre meieriprodukter som ost, er nordmenns viktigste kilde til kalsium og jod.

Les mer om næringsstoffer i meieriprodukter

Statistikk om ost

I 2014 inntok vi i gjennomsnitt 18,8 kilo ost. Dette var en økning på 2,9 % fra året før. Økningen er del av en langvarig trend.

63 % av osteforbruket vårt er gulost (36,7 kilo), 10 % er brunost (1,8 kilo), 7 % er ferskost (1,3 kilo) og 6 % er smørbare oster som kremost og smelteost (1,1 kilo). I tillegg spiser vi i snitt 2,4 kilo importert ost av ulike varianter.

De ostevariantene som øker mest er ferskost, gulost og kremost.

Bilde av statistikk Mer statistikk om meieriprodukter

Lurer du på noe?

Dersom du lurer på noe mer rundt 3 om dagen eller har andre spørsmål knyttet til et sunt kosthold, svarer vi deg gjerne. Ta kontakt med våre eksperter på:

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver