SKYR som 1 av 3omDAGEN

Skyr (Kvarg) er Island sin nasjonalskatt, men med felles norrøne røtter. Skyr er nå hentet tilbake igjen til Norge og vi har tatt imot denne ferskosten med åpne armer og ganer. En annerledes opplevelse – på en god måte.

Skyr som pålegg på scones

Skyr passer faktisk også godt som pålegg, og spesielt til scones som du baker selv. Vi liker godt å bruke bringebær- og jordbærskyr.

Skyr med bær og nøtter

Skyr med bær og nøtter passer godt både til frokost, som et lite mellommåltid, som dessert eller som kveldsmat. Du kan velge dine favorittsmaker.

Skyr med nøtter og honning

Vaniljeskyr med nøtter og honning er ren proteinrik nytelse. Del gjerne nytelsen med noen du er glad i.

Frokostblanding med skyr

Det er viktig å starte dagen med noe næringsrikt og godt. Hva er da bedre enn en bolle med favoritt frokostblandingen din med sitronskyr eller vaniljeskyr. 

Skyr-is

Skyr er et godt utgangspunkt for å lage din egen proteinrike is. Velg din favorittsmak av skyr og sett i gang. Gjør det gjerne sammen med barna, så kan dere glede dere sammen mens isen stivner i fryseren.

Pannekaker med skyr

Det er morsomt å servere nystekte pannekaker. Og både barn og voksne elsker å spise dem. Bruk skyr med ulike smaker av bær og frukt som fyll slik at alle finner sin favorittsmak. Med litt frisk frukt ved siden av er det fullendt.

Hva er dine 3omDAGEN?

Ta denne testen og finn ut hva slags personlighetstype du er, så får du se hvilke meieriprodukter vi anbefaler akkurat deg å spise!

Ta testen nå!

Oppskrifter

Grove rundstykker

Saftige og grove rundstykkene til frokost, lunsj, matpakken eller til kveldsmåltidet. Egner seg godt til frysing.

Les mer

Krydret gulrotsuppe med linser

En delikat og smakfull gulrotsuppe som egner seg til forrett og til lunsj.

Les mer

Runde blingser

Disse grove flate rundstykkene som ligner på "polarbrød" passer ypperlig å ha liggende på lur i fryseren Tiner raskt og smaker som nystekte ved oppvarming.

Les mer

Lettvinte og saftige scones (Rundstykker uten heving)

Hvis du har lyst på ferske rundstykker på under halvtimen, er disse ypperlige. Hva med å lage disse til frokost og i tillegg ta med et par på skolen?

Les mer

Byggrynsgrøt

Byggrynsgrøten er like gammel som Norge selv, om ikke eldre. Her har vi laget en god gammel variant.

Les mer

Grønn og frisk smoothie

En tropisk avkjøler med mynte som setter spiss på smaken.

Les mer
Se flere artikler

Les mer om de andre meieriproduktene

Få tips, inspirasjon og fakta om produktene.

Cottage Cheese

Nordmenn har begynt å elske denne proteinrike ferskosten som man kan bruke til så mye.

Syrnet melk

Syrnet melk – mange år med tradisjoner og allikevel så aktuell. Kultur og variasjon.

Yoghurt

Et utall av varianter. Et utall av brukssituasjoner.Yoghurt passer inn over alt.

Ost

Må ha – bare må ha. De fleste nordmenn har sin favorittgulost som de bare må ha hver dag

Skyr

Skyr er Island sin nasjonalskatt, men med felles norrøne røtter.

Kvarg

Elsket nedover i hele Europa, og en stadig voksende stjerne her i Norge.

Smaksatt melk

Et glass kald sjokolademelk etter en stressende dag og etter trening.

Melk

Den hvite, friske gode drikken.Minnene fra barndomen.Følgesvennen på frokostbordet.

Hvor mye er 1 porsjon?

3 porsjoner meieriprodukter daglig sikrer det anbefalte kalsiuminntaket i et ellers sunt og variert kosthold, og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger. La gjerne melk være 1 av 3 om dagen.

Skyr har absolutt også sin plass som 1 av 3 om dagen. 1 porsjon yoghurt er et porsjonsbeger (160 – 175 gram), eller tilsvarende mengde skyr brukt på frokostblanding, på frukt, som pålegg osv.

Varianter av skyr

I Norge selges det ulike varianter av skyr med smak av frukt og bær. Skyr er fyldigere i konsistensen enn yoghurt og noe «tørrere» i smaken pga. det høye proteininnholdet. De fleste selges i porsjonspakninger på 160 – 175 gram. Det selges også storbeger av skyr med vaniljesmak til bruk på frokostblanding, fruktsalat osv.

Skyr selges både med og uten topping, med noe ulik konsistens og ulike søtningsstoffer.

Les mer om skyr i melerileksikonet

Næringsstoffer i skyr

Skyr har et høyt innhold av proteiner og er fettfri. Produktet er også en god kilde til kalsium, vitamin B, jod og sink.

Melk, og andre meieriprodukter som skyr, er nordmenns viktigste kilde til kalsium og jod. 

Les mer om næringsstoffer i meieriprodukter

Statistikk om skyr

I 2014 inntok vi i gjennomsnitt 0,5 kilo skyr. Dette var en økning på 4,7 % fra året før. Siden 2011 har inntaket av skyr økt med hele 25,6 %.

Vi inkluderer skyr i vår yoghurtstatistikk. Selv om det ikke er en yoghurt så inntas skyr ofte på samme måte som yoghurt. Skyr utgjorde i 2014 4,2 % av det totale yoghurtforbruket i volum.

Mer statistikk om meieriprodukter

Lurer du på noe?

Dersom du lurer på noe mer rundt 3 om dagen eller har andre spørsmål knyttet til et sunt kosthold, svarer vi deg gjerne. Ta kontakt med våre eksperter på:

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver