Smoothie og milkshake

Mango- og ingefærshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl ekstra lett melk
  • 80 g mango i biter
  • 1 stk banan i skiver
  • 12 g frisk ingefær revet
  • 4 ss limesaft
  • 2 stk isbiter

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene i en blender i ca. 40 sekunder. Server straks.

Bringebær- og tropisksmoothie

Denne smoothien er så sunn at du kan unne deg en både morgen og kveld.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 dl fruktyoghurt med jordbær
  • 2 dl tropisk nektar
  • 2 dl dypfryste bringebær

Fremgangsmåte

Hell fruktyoghurt og nektar i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryste bringebær.
Har du friske bær, tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en smooth drikk.

Smoothie på termos

Ha smoothie på termos så har du et kaldt og forfriskende mellommmåltid på skolen eller jobben.

Ingredienser

2 porsjoner
  • 1 g syrnet melk (bioq) med smak eller biola
  • 2 dl fruktyoghurt eller skyr
  • 2 dl dypfryste bringebær eller andre bær
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Hell det flytende i en blender. Bland deretter i banan og dypfryste bær. Kjør alt til en jevn blanding.

Smoothie - grunnoppskrift

Video av hvordan du lager en god grunnoppskrift på smoothie.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 dl syrnet melk (biola) med smak eller bioQ
  • 2 dl fruktyoghurt eller skyr
  • 2 dl dypfryst bærblanding
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Putt banan og frosne bær eller frukt i en blender/foodprosessor. Har du ikke frosne bær/frukt kan du tilsette noen isbiter. Hell i syrnet melk og yoghurt.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

 

Enkel jordbærshake

Milkshake passer herlig som kald drikk eller dessert i sommervarmen.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl syrnet lettmelk (biola) naturell
  • 3 stk jordbær
  • 2 ss vaniljeis

Fremgangsmåte

Miks alt i hurtigmikser, hell drikken i glass og server helt nylaget.

Sjokolademilkshake med kaffe

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl sjokolademelk
  • 2 dl kaffe dypfryst som isbiter
  • ca 90 g vaniljeis

Fremgangsmåte

Bland sjokolademelk, kaffe isbiter, 1 kule vaniljeis i en blender i ca. 30 sekunder. Ha milkshaken i 2 glass og topp med 1 kule vaniljeis i hvert glass.
(1 kule vaniljeis = ca 30 g)

Basilikum- og epleshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl ekstra lett melk
  • 5 g frisk basilikum
  • 100 g grønt eple hakket
  • ½ ts vaniljesukker
  • 60 g vaniljeis

Fremgangsmåte

Bland kald melk med basilikum, eplebiter, vaniljesukker og vanilje is i en blender i ca. 40-50 sekunder. Server straks.
(1 kule vaniljeis = ca 30 g)

Klassisk iskaffe

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl kald kaffe
  • 1 dl lettmelk
  • ca 60 g vaniljeis
  • 1 stk isbiter

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i 30 sekunder. Ha iskaffen i 2 glass, og server.
(1 iskule veier ca 30 g)

Ferskenmilkshake med sitron

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl skummet melk
  • 150 g hermetisk fersken i mindre stykker
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss honning
  • 2 stk isbiter

Fremgangsmåte

Bland melk, fersken, sitronsaft, honning og isbiter i en blender til en jevn konsistens. Server straks

Sjokoladeshake med kardemomme

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl sjokolademelk
  • ½ ts malt kanel
  • ½ ts malt kardemomme
  • 1 stk banan i skiver
  • 2 stk isbiter

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender, kjør til en jevn masse. Server straks

Kaffeshake med vaniljeis

En kald drikk som er fin å avkjøle seg med i varmen eller bare nyte som dessert.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 dl vaniljeis
  • 3 dl melk
  • 3 dl espressokaffe
  • 2 ss sjokoladesaus
  • 10 stk isbiter

Fremgangsmåte

Legg ingrediensene i en blender eller foodprosessor, og kjør i 10 sekunder. Ha smoothien i glass og server.

Kaffesmoothie

Hva med en smoothie med kaffesmak, forfriskende oppkvikker når du trenger litt påfyll.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 kopp espressokaffe
  • 2 dl ekstra lett melk
  • ½ stk banan
  • 2 dl vaniljeyoghurt
  • ¼ ts malt kanel
  • ¼ ts malt muskat

Fremgangsmåte

Ha i espresso, melk, banan, yoghurt, kanel og revet muskat i blenderen og kjør i ca 40 sekunder til alt er blitt en "smooth" drikk. Hell i høyte glass og servèr.

Bringebærsmoothie

Farlig god! Lag den når du har lyst på noe godt som også er sunt.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl vaniljeyoghurt
  • 2 dl syrnet melk bringebærsmak
  • ½ stk banan
  • 3 dl dypfryste bringebær

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og syrnet melk i en blender/foodprosessor.

Tilsett banan og dypfryste bringebær. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Server straks i to store glass.

En frisk en

Lyst på et lite mellommåltid som innholder akkurat det kroppen din trenger for å få en liten oppkvikker.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 5 dl syrnet melk blåbærsmak
  • 50 g dypfryste bjørnebær
  • 50 g dypfryst rips
  • 50 g dypfryste blåbær
  • 50 g dypfryste bringebær

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk i en blender/foodprosessor. Tilsett dypfryste bær. Kjør blandingen i ca 40 sekunder eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Hvis du har friske bær tilsettes noen isbiter i blender/foodprosessor i tillegg til væsken.

Smoothie - Morgendugg

Deilig frisk smoothie som gir deg en god start på dagen.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 dl fruktyoghurt med multer
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk fersken
  • ½ stk banan
  • 10 blad frisk mynte
  • 4- 5 stk isbiter
  • ½ ts solsikkekjerner

Fremgangsmåte

1. Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.
2. Del frukten i biter og tilsett i blenderen sammen med isbiter, mynte og solsikkekjerner
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.


Server straks i ett høyt eller to små glass.

Appelsinshake

En deilig milkshake som smaker sommer og sol

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl lettmelk
  • 1 ss honning
  • 4 ss appelsinsaft
  • 4 ss vaniljeis

Fremgangsmåte

Bland melk, honning og saft i en hurtigmikser og miks til det skummer.

Hell drikken i høye glass, legg på iskrem, og pynt gjerne med revet sjokolade.

Solbærshake

En deilig og frisk milkshake med blåbær og solbærsmak.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl syrnet melk blåbærsmak
  • ½ dl solbærsirup
  • 2 ss vaniljeis

Fremgangsmåte

Miks syrnet melk, solbærsirup og iskrem i hurtigmikser.

Hell drikken i glass og drikk den helt nylaget.

Smoothie - Pangstart

En herlig smoothie med futt i til den morgenfriske.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 beger skyr med smak 0%, 175 g
  • 1 dl druejuice
  • 2 dl dypfryste blåbær
  • ½ stk banan
  • ½ stk rød chili ,uten frø

Fremgangsmåte

Hell skyr og juice i en blender/foodprosessor.

Tilsett banan, chili og dypfryste blåbær. Har du ikke dypfryste bær, tilsett friske bær og isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
 

 

Mangosmoothie

En sydlandsk, frisk sommerdrikk!

Ingredienser

Porsjoner 3
  • 2 stk mango
  • 2 dl syrnet lettmelk (biola) naturell
  • 2 dl tropisk juice
  • 3 dl vaniljeyoghurt
  • ½ stk banan
  • Saften av 1 stk lime
  • 6 stk isbiter

Fremgangsmåte

Del mangoen i to ved å skjære på langs av den flate steinen i midten av frukten. Fjern steinen og skjær kjøttet i biter.
Hell yoghurt, syrnet melk og juice i en blender/foodprosessor. Tilsett mango, banan, limesaft og ca 6 isbiter.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Serveres straks i tre store glass.

Kremet iskaffe

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl kaldt vann
  • 4 ts Nescafe pulverkaffe
  • 4 ts rørsukker
  • 2 dl helmelk
  • 2 stk isbiter

Fremgangsmåte

Bland sammen vann med Nescafe pulver og rørsukker sammen til konsistens i blender i 1 min. Fordel kaffeblandingen i 2 glass, topp med melk og isbiter.

Iskaffe CoffeeJoy

Gjør iskaffen din et hakk sunnere ved å blande den med litt Biola og banan.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 pk iskaffe cappuccino eller mocca
  • 4 dl biola mild yoghurt naturell
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 stk dypfryst banan , i biter
  • 1 ss honning

Fremgangsmåte

Bland alt i en foodprosessor og kjør til en jevn, fyldig masse.

Ha gjerne i noen isbiter.

Server straks.

Skogsbærmilkshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl lettmelk
  • 100 g dypfryste skogsbær
  • 2 ss frisk presset appelsinsaft
  • 1 ss honning
  • 1 ss lys sirup vanilje

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i 30-40 sekuder. Server straks.

Smoothie med jordbær og melk

Supergod smoothie med jordbær.

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 5 dl vaniljeyoghurt
  • 3 dl melk
  • 3 dl dypfryste jordbær
  • 2 stk banan

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og melk i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryste jordbær og banan. Tilsett isbiter om du ikke har dypfryste bær.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i glass.

Bringebær- og ingefærmilkshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl skummet melk
  • 100 g bringebær
  • 50 g mango i biter
  • ½ ts vaniljesukker
  • 12 g revet ingefær
  • 1 ss honning
  • 1 ss limesaft

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i ca. 30-40 sekunder til en jevn konsistens. Server straks

Friskus-smoothie

En frisk og oppkvikkende lysegrønn smoothie.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 1 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 1 dl ruccola
  • ½ stk grønn paprika
  • saften av ½ stk sitron
  • 5 stk isbiter

Fremgangsmåte

Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.
Tilsett de andre ingrediensene.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Smaker også veldig godt med litt flytende honning i.
 

Pasjonsfrukt og jordbærmilkshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl jordbærmelk (litago)
  • 80 g pasjonsfrukt kjøtt
  • 80 g mango i biter
  • 2 stk isbiter

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene i en blender, kjør til en jevn masse. Server straks.

Skogsbærshake

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl melk
  • 1 ss blåbærsyltetøy
  • 1 ss tyttebærsyltetøy
  • 2 ss vaniljeis

Fremgangsmåte

Miks alt til en skummende drikk og server den straks.

Agurk og mynte milkshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl ekstra lett melk
  • 100 g slangeagurk hakket
  • Skall og saft av 1 stk lime
  • 5 g frisk mynte
  • 1 ss honning

Fremgangsmåte

Bland melk, agurk, lime skall, lime saft, mynte og honning sammen i en blender i 30-40 sekunder, og server straks.

Lakrismilkshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl ekstra lett melk
  • 90 g vaniljeis eller lakrisis
  • 1 ts lakrispulver
  • 1 ts lakrissirup

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i ca. 30 sekunder. Server straks

Smoothie med tropisk blanding

Denne smoothieoppskriften er med tropisk fruktblanding og kanel.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 1 dl kvarg med vanilje (f.eks Vaniljekesam)
  • 1 dl appelsinjuice eller nypejuice
  • 2 dl dypfryst tropisk fruktblanding , mango, papaya, melon, druer, fersken og ananas
  • ½ stk banan
  • 2 ts malt kanel

Fremgangsmåte

1. Hell kvarg og juice i en blender/foodprosessor.
2. Tilsett banan og frossen frukt.
3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i ett høyt eller to små glass.

Kirsebærsmoothie

Dyp rosa og smakfull smoothie med kirsebær og bjørnebær.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 dl fruktyoghurt med kirsebær
  • 1 dl biola syrnet melk med bringebær
  • 2 dl kirsebær

Fremgangsmåte

Hell yoghurt, biola og kirsebær i en blender/foodprosessor
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i to glass.

 

Jordbærsmoothie (Grunnsmoothie)

Smoothie er friskt og godt. Dette er en grunnoppskrift som kan varieres i det uendelige. Bytt ut lik mengde væske og bær med den smaken du ønsker.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl vaniljeyoghurt
  • 1 dl cultura jordbær
  • 2 dl frosne jordbær

Fremgangsmåte

Tilsett først de flytende ingrediensene i en hurtigmikser eller foodprosessor, deretter tilsettes bær eller frukt.  Kjør til en jevn fyldig masse.

Ønsker man mer sødme kan man tilsette banan, honning eller sirup etter smak.

Server straks i ett høyt eller to små glass.

Dette er en grunnoppskrift på smoothie. Her kan man bytte ut jordbær med den frukt eller de bær man måtte ha tilgjengelig. Bytt ut væsken som er smaksatt med den smaken du velger i din smoothie. Har du ikke frosne bær eller frukt må du tilsette noen isbiter i tilllegg i hurtigmikseren.  

Smoothie med jordbær

Dette er en smoothie som de fleste vil elske.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 dl fruktyoghurt med jordbær
  • 1 dl syrnet melk jordbærsmak
  • 2 dl dypfryste jordbær
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og syrnet melk i en blender/foodprosessor.

Tilsett banan og dypfryste jordbær. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
 

Ismocca

Hvorfor ikke prøve denne fyldige og kalde iskaffen i sommervarmen?

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl sjokolademelk
  • 30 g vaniljeis
  • 6 stk isbiter
  • 1 kopp espressokaffe

Fremgangsmåte

Bland sjokolademelk, vaniljeis, isbiter og espressokaffe i en blender. Kjøres i 30 sekunder, eller til alt er godt blandet og isbitene er knust. Server i et glass.

Tropisk smoothie

Med denne drikken kan du drømme deg bort til hvite strender, azurblått hav og palmer.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl vaniljeyoghurt
  • 2 stk banan
  • 1 stk mango
  • 170 g frisk ananas
  • ca 7 stk isbiter

Fremgangsmåte

Del frukten i biter.

Ha yoghurt og frukt i en blender/foodprosessor.

Tilsett 6 - 8 isbiter.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Serveres i høye glass med tykt sugerør eller skje.

Tips: Ananas og mango er enkelt å skjære opp i biter å fryse ned. Med dypfryst frukt får du alltid kald og god smoothie.

Dessertsmoothie

Har du lyst på noe godt, lag deg en smoothie med friske og gode råvarer. Dette kan du unne deg hver dag!

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 ½ dl fruktyoghurt med jordbær
  • 1 dl cultura bringebær
  • Ca 2 ½ dl jordbær (frosne)

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og cultura i en blender/foodprosessor.

Tilsett frosne jordbær. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsett isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.


 

Skogsbærsmoothie

En frisk og god smoothie som er rask å lage og som kan være en god erstatter til brødskiven en gang i blant.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 5 dl yoghurt naturell
  • 2 dl dypfryste blåbær
  • 1 dl dypfryste bjørnebær
  • 1 stk banan

Fremgangsmåte

Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.
Tilsett dypfryste bær. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett isbiter.
Ha i banan.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Ferskensmoothie

Smoothie med fersken er friskt og godt.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl syrnet melk (biola) med smak aprikos
  • 2 dl eplejuice
  • 3 stk fersken
  • ½ stk banan
  • 6 stk isbiter

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk og juice i en blender/foodprosessor.

Tilsett oppdelt fersken og banan. Tilsett isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Jordbærsmoothie med syrnet melk

Syrlig og god med Cultura og Skyr

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl cultura naturell
  • 1 beger skyr med smak (jordbær og granateple)
  • 3 dl ekstra lett melk
  • 200 g dypfryste jordbær

Fremgangsmåte

Hell alt det flytende i en blender/foodprosessor. Tilsett dypfryste bær.

Kjør blandingen i 40 sekunder eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Server straks i et fin glass.

Iskaffe med espresso

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 dl kald espressokaffe
  • 1 ss brunt sukker
  • 2 stk isbiter
  • 5 dl lettmelk

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i ca. 40 sekunder.

Tropisk smoothie med pæresmak

En frisk og nylaget smoothie smaker alltid godt!

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 dl syrnet melk pæresmak
  • 1 dl vaniljeyoghurt
  • 2 dl fruktyoghurt med melon/pasjonsfrukt
  • 2 dl dypfryst tropisk fruktblanding
  • 1 stk banan

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk og yoghurt i en blender/food-prosessor.

Tilsett frosne frukter/bær og banan. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Grønn og frisk smoothie

En tropisk avkjøler med mynte som setter spiss på smaken.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl appelsinjuice
  • 3 dl vaniljeyoghurt
  • 1 dl grovhakket frisk mynte
  • 3 dl dypfryst tropisk fruktblanding

Fremgangsmåte

Hell juice og yoghurt i en blender/foodprosessor. Tilsett mynte og dypfryst fruktblanding.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i to store glass.

Skogssmoothie med kanel

Deilig fyldig smoothie med skyr som basis.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 beger skyr med smak 0% (uten tilsatt sukker) 135 g med vanilje
  • 1 dl druejuice
  • 2 dl dypfryste skogsbær
  • 2 ts malt kanel

Fremgangsmåte

Hell juice og skyr i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryste skogsbær og kanel. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
 

Smaker best nylaget!

Frokostsmoothie

Prøv en smoothie laget på yoghurt og bær til frokost. Frisk, godt og raskt!

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 1 dl cultura jordbær
  • 2 dl fruktyoghurt med skogsbær
  • 2 dl dypfryste jordbær
  • ½ stk banan
  • 1 dl frokostblanding (4-korn)

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk og yoghurt i en blender eller food-prosessor.
Tilsett dypfryste eller friske bær og banan. Har du ikke dypfryste bær, tilsett noen isbiter sammen med de friske bærene. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en “smooth” drikk.

Kaffedrikk - Tim Russian

En nydelig kald kaffedrikk signert baristakunstner Tim Wendelboe. Nytes alene eller i godt lag.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 ½ dl isbiter
  • 2 ts hvitt sukker
  • 1 kopp dobbel espressokaffe
  • 0.6 dl kremfløte
  • 1 ss sirup av frisk mynte , fås hos en baristaforhandler
  • Mynteblader til pynt

Fremgangsmåte

Fyll cocktailshakeren halvfull med isbiter. Ha i sukker og dobbel espresso. Rist til væsken er skikkelig kald. Sil så over i et glass.
Ha fløte og sirup i en annen shaker og rist i 30 sekunder til fløten er tyktflytende. Hell fløten forsiktig over den kalde espressoen, slik at den legger seg på toppen av den svarte kaffen og dermed får et todelt utseende.
Pynt med litt espressomalt kaffe og et mynteblad.

Frokost-smoothie med mango

Mangler du matlyst om morgenen, eller har du lyst på en sunn forfriskning? Da er smoothies tingen! Det er viktig å få i seg litt energi om morgenen slik at maskineriet settes i gang etter en lang natt.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 ½ dl yoghurt naturell
  • 1 dl eplejuice
  • ca 2 dl mango i biter
  • 6 stk isbiter
  • 4 ss havregryn

Fremgangsmåte

Ha yoghurt og juice i en blender/foodprosessor.
Tilsett mango i biter og isbiter
Kjør blandingen i ca. 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.
Tilsett gjerne litt havregryn eller frokostblanding før servering.

Treningssmoothie

Etter en treningsøkt er det viktig at kroppen får tilført det den trenger av næringsstoffer og væske. Måltidet etter trening bør bestå av karbohydrater og moderat med proteiner, med andre ord er en smoothie helt perfekt.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 beger skyr med smak 0%, 175 g
  • 3 dl syrnet melk blåbærsmak
  • 2 ½ dl dypfryste bjørnebær eller blåbær
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Ha skyr og syrnet melk i en blender/foodprosessor

Tilsett dypfryst bjørnebær/blåær og banan

Kjør blandingen i ca. 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk


Melonmilkshake

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl lettmelk
  • 5 g frisk sitronmelisse
  • 250 g cantaloupe melon i biter
  • ca 60 g vaniljeis

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i ca.50 sekunder. Server straks

(1 kule vaniljeis = ca 30 g)

En sunn smoothie med bringebær

En deilig variant av smoothies, her med kefir. Bruk bringebær eller andre frosne bær du skulle ha i fryseren. Kefir kan eventuelt erstattes med melk.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl kefir
  • 2 dl syrnet melk bringebærsmak
  • 2 dl dypfryste bringebær
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Hell alt det flytende i en blender/foodprosessor. Tilsett dypfryste bær og banan.

Kjør blandingen i 40 sekunder eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Smoothie med kiwi og appelsin

Kiwi, sitron og appelsin gir denne smoothien et litt syrlig "kick". Passer godt å nyte under en parasoll i hagen eller på verandaen en solskinnsdag.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 5 dl cultura naturell
  • ½ ss sitronsaft
  • 4 stk kiwi
  • 1 stk banan
  • 1 stk appelsin
  • 1 ss frisk basilikum
  • 6 stk isbiter
  • evt litt sukker eller honning

Fremgangsmåte

Hell cultura i en blender/foodprosessor.
Tilsett frukt, isbiter og basilikum.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk. Smaker best nylaget!

Jordbær shake med mynte

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 4 dl jordbærmelk (litago)
  • 15 g frisk ingefær revet
  • 5 g frisk mynte
  • 1 ss limesaft
  • 100 g jordbær

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene sammen i en blender i ca. 30-40 sekunder. Server straks.

Karamell iskaffe

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 dl kald sterk kaffe
  • 3 dl lettmelk
  • 2 ss lys sirup vanilje (eller vanilig lys sirup)
  • 2 stk isbiter
  • ca 2 ss karamellsaus

Fremgangsmåte

Bland sammen kaffe, melk, vaniljesirup og isbiter i en blender i 30 sekunder. Fordel karamell sausen på innsiden av 2 glass. Ha iskaffe i glassene og server.

Rød smoothie

En rød og fristende smoothie smaker alltid godt.

Ingredienser

Porsjoner 3
  • 1 dl syrnet melk jordbærsmak
  • 1 dl vaniljeyoghurt
  • 2 dl fruktyoghurt med jordbær
  • 2 dl dypfryst bærblanding jordbær eller bringebær
  • 1 stk banan

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk  og yoghurt i en blender/food-prosessor. Tilsett frosne frukter/bær og banan. Har du ikke frosne bær/frukt, tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Server straks.

Stikkelsbærsmoothie (Sure miner)

Lag en frisk smoothie med stikkelsbær.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl fruktyoghurt med melon/pasjonsfrukt
  • 1 dl melk
  • ½ stk banan
  • 2 dl dypfryste stikkelsbær
  • 50 g grønn paprika
  • 30 g ruccola

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og melk i en blender/foodprosessor.

Tilsett banan og dypfryste stikkelsbær paprika og ruccula. Har du ikke dypfryste bær, tilsett 5 - 6 isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Jordbærshake

En søt og god milkshake som de fleste liker - barnas favoritt.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 1 ½ dl melk
  • 8 stk jordbær
  • 2 ss jordbæris

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en skummende drikk. 

Server straks i høyt glass. Pynt med et jordbær på kanten og kanskje en ekstra iskremklatt i.

Ananassmoothie

Denne smoothien har en eksotisk og frisk smak. Må prøves!

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl vaniljeyoghurt
  • ½ stk banan
  • ½ stk frisk ananas
  • 5 stk isbiter

Fremgangsmåte

Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.

Tilsett oppkuttet ananas, banan og isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

 

Kaffe on the rocks

Hvorfor alltid drikke kaffen varm? Her får du en herlig oppskrift på en forfriskende iskaffe. Prøv den!

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl kaffe melk
  • 1 kopp espressokaffe
  • 1 ss honning
  • 6 stk isbiter

Fremgangsmåte

Tilsett kaffemelk, honning og espressokaffe i en blender.

Kjøres i blenderen i 30 sekunder, eller til ingrediensene er godt blandet.

Legg isbitene i et glass og hell iskaffen over.

Iskaffe med kanel

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 dl kaffefløte
  • ¼ ts vaniljesukker
  • 5 dl sjokolademelk
  • 1 dl kaffe
  • ¼ ts malt kanel

Fremgangsmåte

Pisk fløten til lett skum med vaniljesukker. Bland sjokolademelk med kaffe, kanel og isbiter i en blender i ca. 30 sekunder. Ha kaffeblandingen i 2 glass og top med fløteskummet og litt malt kanel.

Vannmelonsmoothie

En herlig forfriskning!

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 200 g vannmelon fryst i biter
  • 2 dl fruktyoghurt med jordbær
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Skjær vannmelonen i mindre biter og fjern steinene. Frys vannmelonbitene i en time.

Kjør alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin til alt får en jevn konsistens.

Jordbærsmoothie

Det enkle er ofte det beste og denne smoothien er laget på 1-2-3. Passer utmerket som mellommåltid eller som en sunn dessert.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 2 dl fruktyoghurt med jordbær
  • 2 dl syrnet lettmelk (biola) naturell
  • 2 dl dypfryste jordbær
  • ½ stk banan

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og syrnet melk i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryste jordbær og banan. Har du ikke dypfryste bær, tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

 

Vitaminbombe-smoothie

Føler du deg litt "guffen"? Da kan en smoothie med masse vitaminer og antioksidanter være tingen.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl syrnet melk pæresmak
  • ca 100 g skyr naturell (350 g)
  • 2 stk appelsin , i biter
  • 1 stk grønt eple
  • 1 stk gulrot

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk og skyr i en blender/foodprosessor.

Tilsett appelsin og revet eple og gulrot. Tilsett isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

 

Hjemmelaget smaksatt melk

Flytende frokost er et godt alternativ hvis du ikke har lyst på mat om morgenen.

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 2 dl ekstra lett melk
  • 1 dl bringebær

Fremgangsmåte

Kjør melk og bær i en blender og du får en god og hjemmelaget smaksatt melk.

Fredagssmoothie

Smoothie til nytelse med pasjonsfrukt og ananas.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 dl fruktyoghurt med melon/pasjonsfrukt
  • 1 dl appelsinjuice
  • ½ stk banan
  • 5 stk pasjonsfrukt (kan ev. bruke pasjonssirup)
  • 1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og juice i en blender/foodprosessor.

Tilsett frukten. Bruker du frisk frukt, ha gjerne i ca 5 isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
 

Iskaffe klin kokos

For oss kaffedrikkere kan det være godt med en avveksling til den vanlige svarte kaffen.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 1 kopp dobbel espressokaffe
  • 1 glass isbiter
  • ½ dl kokosmelk
  • 4 dl lettmelk eller helmelk
  • 1 ss kokosmasse
  • 1 ts malt kanel
  • 10 g kaffebønner

Fremgangsmåte

Fyll opp espresso, isbiter, kokosmelk, og melk. Miks alt i en blendertil det er jevnt og servèr umiddelbart. Legg på litt kokos, kanel og kaffebønner på toppen.

Lille trille - Blåbærsmoothie

En skikkelig antioksidant-bombe!

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 1 dl syrnet melk blåbærsmak
  • 2 dl fruktyoghurt med skogsbær
  • 2 dl dypfryste blåbær

Fremgangsmåte

Hell syrnet melk og fruktyoghurt i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryste blåbær

Kjør blandingen i 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

Server straks i ett høyt eller to små glass.

Sjokolade- og jordbærsmoothie

En søt og fristende leskedrikk.

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 3 dl sjokolademelk
  • 3 dl fruktyoghurt med jordbær
  • 3 dl dypfryste jordbær eller friske jordbær

Fremgangsmåte

Hell sjokolademelk og yoghurt i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryste bær. Har du ikke dypfryste bær bruk friske og tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i to store glass

Neste oppskrift > < Forrige oppskrift

Bli inspirert!

Dressinger

Myntedressing

En frisk dressing til hvitt kjøtt og lam.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • 50 g grovt revet slangeagurk
  • 5 g frisk mynte , finhakket
  • ½ ts havsalt
  • kværnet pepper (f.eks fempepper)

Fremgangsmåte

Del agurken på langs og skrap ut kjernen. Riv agurken på et grovt rivejern. Klem ut væsken av agurken. Bland kvarg med mynteblad og agurk. Smak til med havsalt og kværnet pepper. 

Kebabdressing

Smaksrik dressing til hamburger, salat og lam.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 5 g frisk oregano , finhakket
  • 2 båt knust hvitløk
  • ½ ts chilipasta (sambal oelek)
  • ½ ts salt

Fremgangsmåte

Bland frisk oregano i yoghurten med knust hvitløk, sambal oelek. Smakt til med salt og la den stå å trekke kjørlig før servering.

Ertepuré dip

Deilig smak til kylling og svin.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl lettrømme
  • 150 g dypfryste erter
  • 2 båt hvitløk
  • 1 ss sitronsaft
  • 0 ts salt
  • kværnet pepper

Fremgangsmåte

La ertene tine. Ha erter, hvitløk, sitronsaft, salt og pepper i en foodprosessor og kjør til det blir en jevn masse. Konsistensen må gjerne være litt grov. Tilsett rømmen i ertepureen og smak til med mer sitron og/eller salt.

Sjømatdressing med dill

Crème fraîche som basis - passer til all sjømat.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl crème fraîche lett, 18 %
  • 10 g frisk dill hakket
  • 1 g revet sitronskall
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep
  • ½ ts havsalt
  • kværnet pepper/ fempepper

Fremgangsmåte

Ha hakket dill, sitronskall, sitronsaft, dijonsennep, havsalt og kværnet pepper i creme fraichen og bland det hele. Smak til med salt og pepper. La den gjerne stå kjølig før servering.

Tzatziki med snøfrisk

Gjør som grekerne; server Tzatziki til alt! Nydelig til lam og okse.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 stk slangeagurk
  • ½ ts salt
  • 1 beger matyoghurt
  • 125 g snøfrisk naturell
  • 2 båt hvitløk
  • smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær agurken på langs og ta ut kjernen. Grovriv agurken og rør inn saltet. La agurken ligge i en sil til det meste av vannet er rent fra.
Bland ost og yoghurt til en jevn krem. Tilsett presset hvitløk. Bland inn frasilt agurk, og smak til med salt og pepper.

Paprikadipp

Innertier til kjøtt som okse, svin og lam. Uunnværlig til grillmaten!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 2 stk store rød paprika eller gul
  • 20 g pinjekjerner risted
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss eplecidereddik
  • ½ ts havsalt
  • kværnet pepper

Fremgangsmåte

Stek 2 store paprikaer i ovnen på et stykke bakepapir på 200 grader i ca. 35-40 min. Man må gjerne vende paprikaen underveis og det gjør ikke noe at de blir litt brune. Legg deretter paprikaen i en frysepose og la dem kjøles ned. Skinnet kan du nå trekke lett av paprikaen. Fjern kjernen. Mos paprikaene med en stavmikser sammen med de ristede pinjekjernene og hvitløk til det hele får en glatt konsistens. Smak til med eplecidereddik, havsalt og kværnet pepper. Tilsett nå forsiktig mat yoghurten i paprikapureen. Man kan også lage paprikapureen dagen før, slik at smaken kommer bedre frem.

Jordbærsaus til grillmaten

En annerledes men ypperlig saus til grillmaten. Garantert suksess!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • ½ l jordbær , i biter
  • ½ stk purre , finsnittet
  • 3 ½ beger fruktyoghurt med melon/pasjonsfrukt
  • 1 ss revet skall av sitron eller lime
  • 2 ss olje
  • 3 ss sukker
  • 2 ss bladpersille , finhakket
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper , malt
  • ¼ ts kajennepepper
  • 2 ss frisk basilikum i blader

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene og la sausen stå og trekke på et kjølig sted et par timer, gjerne natten over. Smak sausen godt til og server den kald til salat eller ved siden av grillmaten.

Yoghurt med urter

Yoghurtdressing som passer ypperlig til grillmat og salater.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 beger matyoghurt
  • 1 dl frisk gressløk eller basilikum, kruspersille, sitronmelisse, finhakket
  • smak til med nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Bland yoghurt med finhakkede og urter, og smak til med nykvernet salt og pepper.La urtesausen stå og trekke på et kaldt sted et par timer slik at den fine urtesmaken kommer frem.
Varier med de urtene du ønsker eller kombiner to eller flere urter.

Bacondressing

Den opplagte dressingen til oksekjøtt!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl crème fraîche ekstra lett, 10 %
  • 30 g bacon
  • 4 stk syltet jalapeno
  • ½ ts flaksalt
  • kvernet pepper

Fremgangsmåte

 

Stek baconskiver ved 200 grader i stekeovnen til det blir sprøtt. Legg det på kjøkkenpapir og la det avkjøle.
Ha baconet i en blank pose og knus baconet i små biter.Bland det knuste baconet med creme fraiche hakket syltet jalapenos. Smak til med sort nykvernet pepper og flaksalt

Frisk dressing til spekemat

En sikker vinner til spekematen.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl lettrømme (evt kesam mager)
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 1 ts eddik, 7 % (evt sitronsaft)
  • ½ ts sukker
  • nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Legg spekemat pent på ett fat sammen med fiken og jordbær. Ha salat og formloff med smør ved siden av.

Bland lettrømme, yoghurt naturell, eddik og sukker, og smak til sausen med salt og pepper.

Denne sausen kan brukes som en grunnsaus for andre kalde sauser. Smak eventuelt til sausen med finhakkede friske urter.

Avokadodipp med chili og koriander

Sterk og god dipp til kylling og lam.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 1 stk moden avokado
  • 5 g grønn chili finhakket
  • 1 ss limesaft
  • 1 båt hvitløk finhakket
  • ½ ts salt
  • 5 g frisk koriander hakket

Fremgangsmåte

Mos en moden avokoado med en gaffel. Tilsett chili, limesaft, finhakket hvitløk og salt sammen med avokoadoen. Rør det sammen. Tilsett yoghurt og rør inn. Smak til med hakket koriander og salt.

Thousand Island dressing

Klassikeren! Hjemmelaget smaker den enda bedre, og den passer til alt!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • ½ stk rød paprika
  • 2 ss frisk kruspersille
  • 1 beger kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • 3 ss søt chilisaus
  • 1 ts worchestershiresaus
  • ½ ss tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 2 krm pepper
  • 2 dråpe tabasco (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Hakk paprika og persille fint. Rør resten av ingrediensene sammen.

Tilsett paprika og persille, og smak til med salt og pepper og eventuelt tabasco.

La dressingen trekke minst en halv time før servering.

Dipp med persille og pesto

Smak av persille og pesto til hvitt kjøtt, hvit fisk eller skalldyr.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl lettrømme
  • Persille pesto:
  • 50 g bladpersille
  • 6 g hvitløk
  • 20 g pinjekjerner , ristet
  • 20 ss sitronsaft
  • 2 ss olivenolje
  • havsalt og kværnet pepper

Fremgangsmåte

Skyll og slyng/tørk persillebladene. Ha persillebladene, hvitløk, pinjekjerner sitronsaft, olivenolje i en foodprossesor. Kjør foodprossesoren til det blir en jevn masse. Tilsett persillepestoen i rømmen og rør sammen. Smak til med salt og pepper. La den gjerne stå kjølig til den skal serveres.

Wasabi dressing

Perfekt til skalldyr og rød fisk!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl crème fraîche lett, 18 %
  • 1 ts wasabi
  • 2 ts limesaft
  • 25 g vårløk , fint snittet
  • 1 stk lime skall
  • nykvernet havsalt

Fremgangsmåte

Rør wasabien ut i limesaften. Tilsett wasabien i creme fraichen sammen med vårløk, limeskall og smak til med havsalt.

Dressing med blåmuggost

En dressing med nydelig smak, på pai, quiche eller baconsmørbrød.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl kefir
  • ½ dl majones
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts worchestershiresaus
  • 1 båt hvitløk
  • 75 g blåmuggost
  • ½ dl frisk kruspersille , finhakket
  • 2 ss frisk gressløk
  • 1 krm salt
  • 1 krm pepper

Fremgangsmåte

Bland kefir, majones, sitronsaft, worcestershiresaus, presset/revet hvitløk og blåmuggost og i en foodprosessor til det er jevnt.

Tilsett finhakket persille og gressløk, og smak til med salt og pepper.

La dressingen trekke i minst en halv time før servering.

Sydlandsk dressing

Sydlandsk stemning til hvitt kjøtt og lam.

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 1 ss smør
  • 2 ts garam masala
  • ½ stk eple
  • ½ stk løk
  • 3 dl lettrømme eller kesam
  • nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Rens og hakk en halv løk. Skrell eple og kutt i små terninger/biter.
Smelt smør i en stekepanne ved middels varme, og tilsett kuttet løk, eple og garam masala krydder. La det hele surre i noen minutter ved middels varme til eplene og løken er blitt myk. Avkjøl krydderblandingen.
Krydderblandingen røres inn i lettrømme eller kesam. Du kan også velge en kraftigere dressingbase (seterrømme) eller en magrere variant (mager kesam) å røre krydderblandingen ut i. Smak til med salt og pepper.

Pepperonisaus

En saus med mye smak til okse eller svin. Prøv den til pizza også!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss honning
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 stk sjalottløk
  • 30 g pepperonipølse
  • 2 beger kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Rør sammen sitronsaft, honning og paprikapulver.

Finhakk løk og pepperoni. 

Rør honningblandingen, løk og pepperoni inn i kvargen.

Smak til med salt og pepper.

La sausen trekke i minst en halv time før servering.

Kald rømmesaus

En favoritt på pizza, men ypperlig også til grillmat og fisk.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl lettrømme eller kesam/mager kesam
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 1 ts eddik, 7 % eller sitronsaft
  • ½ ts sukker
  • nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Bland alt og smak til sausen med salt og pepper.

Denne sausen kan brukes som en grunnsaus for andre kalde sauser.

Smak eventuelt til sausen med finhakkede friske urter. Serveres til fisk eller retter av grønnsaker. Til kald fisk smaker det for eksempel godt med litt revet pepperrot i basissausen.

Oransje dressing med ingefær og koriander

Kvarg, krydder og appelsin = deilig dressing til fisk, kylling, okse og lam.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • 1 ss konsentrert appelsinsaft
  • 5 g revet appelsinskall
  • 5 g frisk ingefær revet
  • 10 g frisk koriander hakket
  • ½ ts havsalt
  • kværnet pepper

Fremgangsmåte

Bland appelsinsaft og -skall sammen med kvarg. Tilsett frisk ingefær, hakket koriander, Smak til med havsalt og kværnet pepper. 

Lett Thousand Island-dressing

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 150 g kvarg naturell (f.eks Kesam) eller cottage cheese
  • ½ dl yoghurt naturell , gjerne biola
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ts mild chilisaus
  • 1 ts sukker
  • ¼ ts salt

Fremgangsmåte

Bland kvarg eller cottage cheese ( kjørt jevn i foodprocessor) med yoghurt, tomatpuré, chilisaus og krydder. Smak sausen godt til.

 

Thousand Island-saus er godt til salat og f eks fisk.

Rømmedressing med snøfrisk

Passer like godt til salater som til grillkjøtt. Også som dipp!

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl lettrømme
  • 125 g snøfrisk med dill eller naturell
  • 1 båt hvitløk , finhakket
  • ca. 2 ss frisk dill eller andre urter, hakket
  • nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Bland snøfriskost med rømme og rør til osten har løst seg opp. Tilsett hvitløk og urter og smak til med salt og pepper.

Karri dressing

Mye smak med karri og kapers til hvit fisk, hvitt kjøtt eller svin.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl crème fraîche lett, 18 %
  • 1 ts karri
  • ½ ts gurkemeie
  • 20 g kapers , finhakket
  • 20 g sylteagurk, hakket
  • 40 g rødt eple i terninger
  • ½ ts salt
  • ½ ts sukker

Fremgangsmåte

Varm karri og gurkemeie opp i en panne ved middels varme i 2-3 min. Bland den ristede karri og gurkemeie i creme fraichen. Tilsett finhakket kapers, hakket sylteagurk, epleterninger, salt og sukker. La gjerne dressingen stå kjølig og trekke for å få god smak.

Dipp med kremost og persille

Dippen som passer både til grønnsaker og snacks.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl yoghurt naturell eller kesam
  • 125 g kremost med krydder
  • 2 ss bladpersille , finhakket
  • 1 krm salt
  • 1 krm pepper , nykvernet

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til dippen sammen og smak til med salt og pepper. La den gjerne stå kaldt i et par timer for at smaken skal sette deg. 

Pizzadressing

Topp pizzaen med rømme, hvitløk og gressløk.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 beger lettrømme eller ekstra lettrømme, kesam eller mat yoghurt
  • 1 båt hvitløk (skrelles og finhakkes)
  • 1 ss frisk gressløk finhakket
  • nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Hell det over den ferdigstekte pizzaen.

 

TIPS:
Man kan variere med mange typer friske krydderplanter: basilikum, oregano, timian, mynte, koriander, salvie, rosmarin o.l.

Soltørket tomatdip

En kraftig dipp, velegnet til f.eks okse eller lam.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl lettrømme
  • 50 g soltørkede tomater , i mindre stykker
  • 10 g solsikkekjerner
  • 2 ts eplecidereddik
  • ¼ ts salt
  • ca 5 g rød chili

Fremgangsmåte

Rist solsikkekjernene i en tørr panne ved middels varme. Ha soltørkede tomater, solsikkefrø, eplecidereddik, salt og chili i en foodprosessor, og kjør det til en jevn masse. Tilsett tomat blandingen i rømmen. Smak til med salt og kvernet pepper.

Sitrusdressing med kvarg

En syrlig og frisk dressing som passer til det meste.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • skall og saft av 1 stk lime
  • 5 g frisk sitronmelisse hakket
  • ½ ts salt
  • nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Bland kesam med lime skall og saft, hakket sitronmelisse. Smak til med salt og pepper.

Dipp med rødbeter

Naturlig tilbehør til and, kalkun eller gås.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 50 g snøfrisk naturell
  • 200 g kokte rødbete uten skal
  • 20 g hele mandler ristet
  • 2 ts vineddik
  • 5 g frisk timian
  • ½ ts havsalt
  • kværnet fempepper

Fremgangsmåte

Skjær kokte rødbeter i biter/terninger og bland dem sammen med ristede mandler i en stavmikser eller i en foodprosessor til jevn konsistens. Tilsett matyoghurt, snøfrisk og timian og bland til en jevn konsistens. Smak til med vineddik, havsalt og kværnet fempepper.

Yoghurtdipp med gressløk

Passer perfekt til salat eller ved siden av stekt kjøtt eller fisk.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl yoghurt naturell eller matyoghurt
  • 1 bunt hakket frisk gressløk
  • 1 ss sennep
  • ½ ss sukker

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene. La sausen stå kaldt til den skal brukes.

Server den som salatdressing eller til stekt fisk eller kjøtt.

Hvit geitostdipp med pesto

Geitost, pesto og chili til salaten, gir en ny smaksopplevelse.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 200 g myk hvit geitost
  • 1 dl kremfløte
  • Nykvernet salt og pepper
  • 2 ss pesto
  • 2 ss søt chilisaus

Fremgangsmåte

Kjør hvit geitost og kremfløte til en jevn masse i foodprosessor eller med en stavmikser.
Smak til med nykvernet salt og pepper.
Fordel geitostkremen lagvis i et glass med pesto og chillisaus, og server grønnsaker kuttet i staver eller båter. Beregn ca 150 g grønnsaker per porsjon, f eks reddik, stilkselleri, gulrøtter, kålrot og agurk.

Pepperrotdressing med eplebiter

Pepperrot og epledressing - til svin, lam og hvitt kjøtt.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 15 g frisk pepperrot , revet
  • 1 ts dijonsennep
  • ½ ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ss sitronsaft
  • 40 g eple biter

Fremgangsmåte

Tilsett yoghurten med frisk revet pepperrot, dijonsennep, salt, sukker, sitronsaft og eplebiter. Smak til med salt La gjerne dressingen stå å trekke innen servering.

Grunndressing (Urtedressing)

Bruk fantasien og miks din egen favoritt til alle typer mat.

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl lettrømme
  • 2 ss frisk timian , finhakket
  • 2 ss frisk basilikum , finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 krm nykvernet salt
  • 1 krm nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Rør sammen ingrediensene og smak til med nykvernet salt og pepper.
La dressingene stå kaldt i minimum 20 minutter, slik at smaken fra krydderurtene får satt seg.

 

TIPS:
Hvilken meieribasis du ønsker å benytte bestemmer du selv. Her kan du velge fra crème fraîche original eller seterrømme som har 35 % fett, ned til matyoghurt med 8 % fett, yoghurt naturell med 4% fett, ned til mager kesam og skyr med 1 % fett.
Konsistensen på de forskjellige produktene varierer og dette vil resultere i tykkere eller tynnere konsistens på dressingen.

Neste oppskrift > < Forrige oppskrift

Hva er 3 om dagen?

3 porsjoner meieriprodukter daglig sikrer det anbefalte kalsiuminntaket i et ellers sunt og variert kosthold, og bidrar med flere andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Nedenfor ser du noen eksempler på meieriprodukter du kan velge og sette sammen til dine 3 om dagen.

Få tips, inspirasjon og fakta om de ulike meieriproduktene.

Melk

Melk – den hvite, friske gode drikken. Minnene fra barndommen. Følgesvennen på frokostbordet.

Syrnet melk

Syrnet melk – mange år med tradisjoner og allikevel så aktuell. Kultur og variasjon.

Smaksatt melk

Et glass kald sjokolademelk etter en stressende dag og etter trening.

Kvarg (Kesam)

Elsket nedover i Europa, og en stadig voksende stjerne i Norge.

Skyr (Kvarg)

Skyr er Island sin nasjonalskatt, men med felles norrøne røtter.

Yoghurt

Et uttall av varianter og brukssituasjoner. Yoghurt passer inn over alt

Ost

Må ha – bare må ha. De fleste nordmenn har sin favorittgulost som de bare må ha hver dag

Cottage Cheese

Nordmenn har begynt å elske denne proteinrike ferskosten som man kan bruke til så mye.

Hvorfor 3 om dagen?

Hvorfor trenger jeg 3 om dagen?

Med 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan du sikre ditt daglige anbefalte inntak av kalsium, jod og andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold.

Les mer

Hvor mye kalsium trenger jeg?

Kalsium må tilføres gjennom kosten. For lav tilgang på kalsium kan knyttes til flere alvorlige helseproblemer.

Les mer

Melk inneholder proteiner av høy kvalitet

Melk er en god kilde til protein. Melkeproteiner består av kaseiner og myseproteiner.

Les mer

Er melk sunt?

Melk inneholder viktige næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitaminer (vitamin B2 og B12) og proteiner.

Les mer
Neste artikkel > < Forrige artikkel

Hva er dine 3omDAGEN?

Ta denne testen og finn ut hva slags personlighetstype du er, så får du se hvilke meieriprodukter vi anbefaler akkurat deg å spise!

Ta testen nå!