SYRNET MELK som 1 av 3omDAGEN.

Syrnet melk – mange år med tradisjoner og allikevel så aktuell. Kultur og variasjon. Fyldigere og syrligere. Smak nyansene! Anvendelig i baksten og god å drikke.

Glass syrnet melk

Den syrnede smaken gjør et glass melk til en ekstra smaksopplevelse for mange. Drikk naturell eller en av de smaksatte variantene hvis du foretrekker smak av bær eller frukt.

Granula med syrnet melk

Syrnet melk gir en god kontrast til crunshy granula og søte tørkede bær. Utforsk smakene i ulike varianter av syrnet melk som kefir, kulturmelk, Cultura og Biola/BioQ.

Lassi

Lassi er en tradisjonell indisk drikk laget av kefir. Lassi passer godt til sterk mat da den syrlige melken mildner sterk kryddersmak. Lages av syrnet melk eller yoghurt tilsatt krydder eller søtet med fruktjuice og frukt som mango og jordbær.

Syrnet melk på fruktsalat

Her er det bare å velge og vrake i godsakene. Og med godsakene mener vi her frukt og bær. Variasjonen er uendelig. Syrnet melk på frukten gir en god kontrast til sødmen i bærene og frukten. Tenk at noe så godt kan være så sunt.

Smoothie laget på syrnet melk

Smoothie er drikken som passer til så mange anledninger. Server i høye glass med sugerør i barnebursdagen. Perfekt som velkomsdrink i festlige lag. God som et lite mellommåltid, gjerne med havre i. Og smakene kan du variere i det uendelige.

Hva er dine 3omDAGEN?

Ta denne testen og finn ut hva slags personlighetstype du er, så får du se hvilke meieriprodukter vi anbefaler akkurat deg å spise! 

Ta testen nå!

Oppskrifter

Vitaminbombe-smoothie

Føler du deg litt "guffen"? Da kan en smoothie med masse vitaminer og antioksidanter være tingen.

Les mer

Hjemmelaget Knekkebrød

Lag sprøtt og godt knekkebrød til romjulsfrokostene.

Les mer

Grove pannekaker

Grove pannekaker med friskt tilbehør. En enkel middagsvariant i en travel hverdag.

Les mer

Skogsbærsmoothie

En frisk og god smoothie som er rask å lage og som kan være en god erstatter til brødskiven en gang i blant.

Les mer

Grønn og frisk smoothie

En tropisk avkjøler med mynte som setter spiss på smaken.

Les mer
Se flere artikler

Les mer om de andre meieriproduktene

Få tips, inspirasjon og fakta om produktene.

Yoghurt

Et utall av varianter. Et utall av brukssituasjoner.Yoghurt passer inn over alt.

Melk

Den hvite, friske gode drikken. Minnene fra barndomen. Følgesvennen på frokostbordet.

Cottage Cheese

Nordmenn har begynt å elske denne proteinrike ferskosten som man kan bruke til så mye.

Ost

Må ha – bare må ha. De fleste nordmenn har sin favorittgulost som de bare må ha hver dag

Smaksatt melk

Et glass kald sjokolademelk etter en stressende dag og etter trening.

Kvarg

Elsket nedover i hele Europa, og en stadig voksende stjerne her i Norge.

Syrnet melk

Syrnet melk – mange år med tradisjoner og allikevel så aktuell. Kultur og variasjon.

Hvor mye er 1 porsjon?

3 porsjoner meieriprodukter daglig sikrer det anbefalte kalsiuminntaket i et ellers sunt og variert kosthold, og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger. La gjerne melk være 1 av 3 om dagen.

1 porsjon syrnet melk er et glass (1,5 dl), eller tilsvarende mengde syrnet melk brukt på frokostblanding, på fruktsalat, i smoothie osv.

Varianter av syrnet melk

Det finnes mange typer syrnet melk på det norske markedet, både naturelle og smaksatte.

Kefir

Kefir hører med blant de eldste meieriproduktene og stammer i likhet med yoghurt fra Kaukasus. Kefir er en natursyrnet, dvs. at ved å stå i temperert luft vil melkesyrebakterier spalte melkesukkeret til melkesyre. Kefir inneholder 3,5 % fett og passer godt til drikke, baking og retter av syrnet melk.

Kulturmelk

Kulturmelk finnes i to varianter: Skummet kulturmelk med 0,4 % fett og kulturmelk basert på helmelk med 3,8 % fett. Begge har en frisk og fyldig smak. Syrnet melk skiller seg ved oppvarming og brukes derfor i kalde retter eller til baking. Litt syrnet melk i vaffelrøren eller brøddeigen gir en god smak. 

Cultura

Cultura er en syrnet lettmelk med 1,2 % fett, som finnes i naturell og smaksatte varianter. Den er høypasteurisert og syrnet med A- og B-melkesyrebakterier (Lactobacillus acidophilus (A), Bifidobacterium bifidus (B) noe som gir Cultura en litt annen smak enn de andre variantene av syrnet melk og passer godt alene og på frokostblanding.

Biola/BioQ

Biola/BioQ er melk syrnet med melkesyrebakterier A og B og finnes både i naturell og smaksatte varianter. I tillegg inneholder Biola LGG bakterier og BioQ girdeg bakterien Lactobacillius Reuteri Protectis. BioQ er tilsatt fiber. Biola og BioQ finnes både som fettfri (0,1 % fett) og med 1,2 % fett. Passer godt alene og på frokostblanding.

Les mer om syrnet melk i meierileksikonet

Næringsstoffer i syrnet melk

Syrnet melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitamin (vitamin B2 og B12) og proteiner.

Enkelte variantene av syrnet melk med melkesyrebakterier er også tilsatt fiber.

Syrnet melk inneholder som vanlig melk laktose eller melkesukker, men tåles bedre av personer med laktoseintoleranse. Smaksatt syrnet melk er tilsatt melkesyrebakterier.

Melk, og andre meieriprodukter, er nordmenns viktigste kilde til kalsium og jod. 

Les mer om næringsstoffer i meieriprodukter

Statistikk om syrnet melk

I 2014 inntok vi i gjennomsnitt 7,6 liter syrnet melk. 4,3 liter naturell syrnet melk (- 0,6 % sammenlignet med 2013) og 3,3 liter smaksatt syrnet melk (- 7,7 %).

Syrnet melk utgjør 9 % av det totale melkeinntaket. 46 % av den syrnete melken som selges er Biola/BioQ, 20 % er kulturmelk, 16 % skummet kulturmelk, 12 % kefir og 6 % Cultura.

Mer statistikk om meieriprodukter

Lurer du på noe?

Dersom du lurer på noe mer rundt 3 om dagen eller har andre spørsmål knyttet til et sunt kosthold, svarer vi deg gjerne. Ta kontakt med våre eksperter på:

Bilde av Nilsi med et glass melk i hånden som peker på deg