Rømmegrøt

Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med St. Hans (jonsok, 24. juni), Olsok (29. juli) og Barsok (24. august).

Surmelksuppe Melkeringe fra Nordland
lett
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
2 beger seterrømme
2 ½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så smøret kommer frem. Skum av litt av smøret som du tar vare på til senere.
  2. Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca. 5 minutter.
  3. Smak til med salt.
  4. Grøten serveres med smøret som er skilt ut fra rømmen, sukker og kanel, og gjerne et lekkert fat med spekemat og flatbrød.
    Kokkens tips

    Det er viktig at du bruker seterømme når du skal lage rømmegrøt. Seterrømme har et høyt innhold av fett og er ikke kokestabil, slik at du får den ønskede utskillelsen av fett under koking.