Fylt lammestek med potetmos

Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene dine, er fylt lammestek en sikker vinner. Det ser flott ut og kjøttet blir smakfullt og saftig.

Lammekjøttboller med tilbehør Grov kjøttpudding med kålstuing
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

6
Fylt lammestek:
1 ½ kg benfri lammestek
salt og pepper
200 g kremost naturell eller med smak
1 båt hvitløk
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss frisk timian
2 ss frisk rosmarin
Saus:
2 stk sjalottløk
1 ss smør
stekesky
4 dl lammekraft eller ferdigblandet fond
2 ss maisstivelse (maizena)
2 dl matfløte
friske urter (f. eks rosmarin og timian)
salt og pepper
Potetmos:
12 stk kokefaste potet
50 g smør
2 dl lettmelk
salt og pepper

Fremgangsmåte

Fylt lammestek: 

  1. Sett stekeovnen på 125 °C
  2. Gni salt og pepper inni og utenpå steken.
  3. Bland sammen kremost, hvitløk, samt, pepper, timian, og rosmarin. fyll det i steken (smør det på). 
  4. Rull kjøttet så tett som mulig og bind steken sammen med bomullshyssing. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av steken.
  5. Sett steken midt i ovnen. Steketid er ca 3 timer, til steketermometeret viser ca 70° C (rosafarget kjøtt). La steken stå og hvile på kjøkkenbenken ca 20 minutter før den skjæres opp.

    Saus:

     
  6. Rens og finhakk sjalottløken. Sur den i smør i en kjelen ved middelsvarme til den blir blank og myk.
  7. Sil stekesjyen i kjelen og tilsett ekstra kraft/ferdigblandet fond for å få mer saus. Kok opp kraften.
  8. Rør maisennamel ut i litt kaldt vann og hell det i en tynn stråle i den kokende væsken til den får passende konsistens.
  9. Tilsett matfløte og smak til med salt, pepper og hakkede, friske urter.

    Potetmos:

  10. Vask og skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i vann uten salt til de er møre, ca 20 minutter.
  11. Hell av vannet. Press potetene gjennom en purépresse eller mos dem i kjelen med en rotmos.
  12. Tilsett smør. Spe med varm melk, litt om gangen, og rør godt mellom hver gang. Mosen skal være lett og luftig. Smak til med salt og pepper. 
  13. Server kokte grønnsaker til.
Kokkens tips

På bildet er potetmosen lagt mellom to plater stekt butterdeig med valmuefrø på toppen. Butterdeigs platene kjevles og stanses ut med et glass. Strø valmuefrø på halvparten. Stekes ved 200 °C til de blir gylne. Dette er en fin måte å imponere gjestene på, men slett ikke nødvendig for å finne den gode smaken.