Lammegryte med potetpuré

Lam trenger ikke alltid å tilberedes på tradisjonelt vis. Lag denne farge- og smaksrike lammegryten i høstmørket eller for eksempel til halloweenfesten.

Urtemarinert skinke med pesto
enkel
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

8
2 kg benfritt grytekjøtt av lam
3 ss smør
2 stk løk
1 l kjøttbuljong (utblandet) eller lammekraft
2 stk laurbærblad
8 stk hel nellik
3 stk gulrot
2 skive knollselleri (sellerirot)
1 stk rød paprika
1 stk oransje paprika
1 stk gul paprika
1 stk grønn paprika
2 ts salt
3 ss maisstivelse (maizena)
3 dl kremfløte
Potetpuré:
1 ½ kg potet
6 dl helmelk
60 g smør
1 ½ ts salt
1 krm revet muskatnøtt
hvit pepper og salt

Fremgangsmåte

Lammegryte:

  1. Skjær lammekjøttet i terninger på ca. 2x2 cm.
  2. Skjær løk, gulrot og selleri i små biter og paprika i strimler. 
  3. Varm opp smøret i en tykkbunnet panne og brun kjøttet i flere omganger i noen minutter på sterk varme.
  4. Ha løken i en stor kasserolle og la det surre under omrøring i 3 – 4 minutter til det begynner å bli mykt og blankt.
  5. Tilsett gulrot og selleri og la det surre sammen med løken i noen minutter.
  6. Tilsett det brunede kjøttet sammen med kjøttbuljong/lammekraft. La det hele få et oppkok og skum av. Reduser varmen og tilsett laurbærblad og nellikspiker, la det hele trekke under lokk i ca.45 minutter til lammekjøttet er mørt.
  7. Tilsett paprika og la det trekke i ca. 10 minutter til.
  8. Tilsett maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Tilsett til slutt fløten og smak til med salt og pepper. Gi gryten et raskt oppkok før servering.

    Potetpuré:

  9. Skrell poteten og skjær de i biter. Kok poten til den er mør, ca 20 minutter.
  10. Mos potetene med en potetstøter eller ved hjelp av en stavmikser.
  11. Tilsett smør og spe med kokende melk litt om gangen under kraftig omrøring.
  12. Gi potetstappen et oppkok og smak til med krydder.