Gratinert blomkål- og brokkoliform

En nydelig grateng som enkelt kan omgjøres til en vegetarrett om du skulle ønske det.
Gratinerte grønnsaker
enkel
Sunt og enkelt til hverdags
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
1 stk blomkål
1 stk brokkoli
Hvitsaus
3 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl lettmelk
4 dl revet hvitost
salt
pepper
200 g pølse

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 250 °C. 
  2. Rens og vask grønnsakene og del de i små buketter. Kok bukettene knapt møre i lettsaltet vann. La den renne av i et dørslag.
    Kokkens tips

    Den enkleste måten å vaske blomkål og brokkoli på, er å la de ligge i kaldt vann tilsatt noen dråper eddik i noen minutter. Dette kan fjerne bakterier og til dels sprøytemidler. Skyll grønsakene godt i rent vann etterpå, og de er klare til bruk.

  3. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett melet og rør det godt inn slik at det blir en tykk og jevn masse. La det surre under omrøring i ca 2 minutter.
  4. Ta kjelen av varmen, eller sett platen på det laveste. Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt med en visp. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 5 minutter, under omrøring.
  5. Tilsett halvparten av osten og rør til den har smeltet. Smak til med salt og pepper.
  6. Legg grønnsakene og pølsebitene i en ildfast form og hell over gratineringssausen. Dryss resten av osten over og stek retten i mitt i ovnen i ca 10 minutter, til osten er gylden.
Ernæringsrådgiverens tips

Ønsker du en vegetarrett? Bytt ut pølsene med hvite bønner. Bønner inneholder proteiner, som bidrar til at du holder deg mett lenger.