Brød med kjernemelk

Lag et deilig brød av saup eller kjernemelk. Brødet blir utrolig saftig og holder seg i mange dager.
Vørterkake Focaccia med cheddar og hvitløk
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 2 stk
5 dl kjernemelk (saup) (eller skummet kulturmelk)
1 dl byggryn eller perlespelt
1 dl linfrø
50 g gjær
1 ts salt
2 dl havregryn
2 dl sammalt hvete, grov
4 dl hvetemel
Pensling:
1 dl kaffe
1 ss havsalt

Fremgangsmåte

  1. Varm opp saupen til ca. 40 ºC, ha den i en bolle, tilsett byggryn (som har vært bløtlagt i vann) eller perlespelt og linfrø.
  2. Rør inn gjæren til den har løst seg opp i væsken. Tilsett salt, havregryn, sammalt hvete grov og til slutt hvetemel litt etter litt.
  3. Elt deigen sammen til den blir en passe løs deig, den skal ikke bli for hardt da blir den bare vanskeligere å jobbe med og du får harde brød.
  4. Del deigen i 2 emner og legg de på en stekeplate med bakepapir.
  5. La dem etterheve i 15-20 minutter, pensle den med kaffe og strø på havsalt. Dette gjør vi for at den skal få en fin farge og en god skorpe med en spennende smak.
  6. Sett brødet inn i varm ovn ved 250 °C, stek i 10 minutter og reduser varmen til 200 °C. Stek brødet videre i 30 minutter.
Kokkens tips

 For en mildere smak kan pensle brødet med melk istedenfor kaffe.