Fikenbrød

Brød som er bakt med melk som deigvæske får fyldig og god smak. Dessuten tilfører melken viktige næringsstoffer som protein og kalsium. Brødet blir saftig, mykt og holdbart. Bak dette saftige brødet med fiken og valnøtter og nyt det med en god blåmuggost.

Sukkerboller Grunnoppskrift grove rundstykker
enkel
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

50 g gjær
4 ½ dl syrnet melk
2 ss smør
1 ss salt
200 g grovt, sammalt hvetemel
250 g tørkede fiken
100 g valnøttkjerner
400 g hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 °C, hell litt over gjæren og rør ut.
  2. Smelt smør og hell det sammen med resten av melken over i gjærblandingen. Tilsett salt, sammalt hvete grov, fiken og valnøttkjerner og rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen så vidt slipper bakebollen. Elt deigen godt.
  3. Dryss litt mel over deigen og dekk med plast. La deigen heve i ca. 1 timer ved romtemperatur.
  4. Elt deigen på bakebordet. Tilsett mer mel om nødvendig. Del deigen i to like stor emner. Form til avlange brød. Dryss med litt mel og legg dem på bakepapir på stekeplate.
  5. Etterhev ca. 30 minutter.
  6. Skjær et par snitt i hvert brød med en skarp kniv. Forstekes ved 225 °C i ca. 15 minutter på nederste rille. Stekes ferdig ved 175 °C i ca. 25 minutter på nederste rille.
  7. Avkjøl brødene på rist uten å dekke til. Da beholdes den gode, sprø skorpen.