Grove landboller

Bak saftige og grove landboller med anis og karve. Ypperlig til matpakka eller til en god lunsj på søndag.

Hjerteboller Bondebrød
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 12 stk
5 dl kulturmelk
½ dl maisolje eller annen nøytral olje
50 g fersk gjær
1 ½ ts salt
2 ts eddik, 7 %
1 ts anisfrø
1 ts karve
4 dl sammalt hvete, grov
6 dl hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Varm melken til 37 °C og tilsette oljen.
  2. Smuldre gjæren i en bolle. Hell litt av melken over gjæren og rør til den er oppløst.
  3. Tilsett resten av melken, salt, eddik, karve og anis.
  4. Tilsett sammalt mel og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bollekanten. Dryss litt mel over, dekk til og hev i ca. 1 time.
  5. Ha deigen opp på melet bakebord og bak den ut til ca. 12 små boller, ca. 8 cm i diameter. Det er lettest å få dem like hvis du først triller ut deigen til en pølse og så deler dem opp i like store emner. Klem bollene flate med hånden.
  6. Legg bollene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Prikk med gaffel, dekk til og hev ca. 30 minutter. Pensle med vann. Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C, ca. 20 minutter. I varmluftsovn ved 175 °C, ca. 25 minutter.
  7. La kakene avkjøles på rist, godt tildekket med håndkle.