Grove rundstykker

Saftige og grove rundstykker - perfekt til frokost, lunsj eller kveldsmat. Egner seg også godt til frysing.

Grunnoppskrift grove rundstykker Landboller
middels
Gove og saftige
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 24 stk
1 dl solsikkekjerner
1 ½ dl hel bokhvete
4 dl lettmelk
5 dl syrnet melk (f. eks. kefir)
50 g smør
50 g gjær
3 ½ dl havregryn , lettkokte
3 dl sammalt hvete, fin
2 dl havrekli
8 dl hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Hell solsikkekjerner og bokhvete i en kasserolle og tilsett halvparten av lettmelken.
  2. Kok til melken er kokt inn. Rør godt underveis.
  3. Smelt smør og tilsett det sammen med lettmelken og den syrnede melken. Varm eller kjøl ned blandingen til 37 °C.
    Ernæringsrådgiverens tips

    Bruker du magre meieriprodukter i baksten blir innholdet av fett og kalorier lavere, mens innholdet at vitaminer og mineraler er like høyt.

  4. Smuldre i gjæren og bruk en stavmikser eller hurtigmikser for å knuse kornene og frøene i blandingen.
  5. Tilsett havregryn, sammalt hvete, havrekli og det meste av hvetemelet. Elt deigen med maskin eller for hånd til den er smidig og nesten slipper bollekanten. Reguler fastheten på deigen med det gjenstående hvetemelet.
  6. La deigen heve tildekket i ca. 30 minutter.
  7. Sett ovnen på 225 °C.
  8. Form deigen til en pølse. Skjær den i biter og trill bitene til runde eller avlange boller. Legg bollene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Dekk til og etterhev i ca. 30 minutter.
  9. Stek rundstykkene midt i ovnen i ca. 13 minutter. Avkjøl på rist.
    Kokkens tips

    Er du usikker på om rundstykkene er ferdig stekt? Dunk lett på dem med fingrene. Når lyden høres hul ut er de klare.