Kringle med makronfyll

Gjærbakst har mange tilhengere, og en skikkelig kringle er virkelig stas til kaffen. Denne klippekransen har vi fylt med makronfyll.

Briochebrød Urtebaguetter
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

10
50 g gjær
150 g smør
5 dl helmelk
½ ts salt
1 dl sukker
2 ts malt kardemomme
850 g hvetemel
1 stk egg til pensling
Fyll:
100 g skåldede mandler
50 g digestive kjeks eller kornmo
1 dl sukker
1 dl matfløte eller kremfløte

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjær i en bolle.
  2. Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til den er fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væsken.
  3. Tilsett resten av væsken sammen med salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet. Litt mel gjemmes til utbakingen. Arbeid deigen blank og smidig for hånd eller i maskin. Deigen skal heve i ca. 30 minutter.
  4. Ta deigen på et melet bakebord/benk og elt den godt til den er smidig. Deigen deles i to, eller man kan lage én stor krans.
  5. Kjevl emnet ut til en stor avlang leiv (bredde ca. 20 cm).

    Fyll:

  6. Mal mandlene og knus kjeksen, og rør det sammen med sukker og fløte.
  7. Smør fyllet på leiven, og rull den sammen. Form den til en krans, og legg den med skjøten ned på en plate med bakepapir.
  8. Skjær jevne snitt med en skarp kniv eller klipp jevne blad med en saks litt på skrått. Legg bladene ned mot bladets bakside, annen hver gang til høyre og venstre.
  9. La kransen etterheve i ca. 30 minutter, til dobbel størrelse.
  10. Pensle kransen med sammenvispet egg, og stek den nesten nederst i stekeovnen ved 225 °C i 15-20 minutter.
  11. Avkjøl klippekransen på rist og smør eventuelt på melisglasur.