Landboller

Lag litt flate, store boller og fyll dem med ost, skinke og tomat. Bollene bakes med syrnet melk og blir derfor ekstra saftige. De egner seg også godt til frysing.

Grove rundstykker Brød med rotfrukter
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 24 stk
50 g gjær
2 ss rapsolje eller annen nøytral olje
1 ½ ts salt
1 ts anisfrø
1 ts karve
4 dl sammalt hvete, grov
6 dl hvetemel
5 dl syrnet melk (f. eks. kulturmelk)

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til 37 °C. Hell litt over gjæren og rør til den er oppløst.
  2. Tilsett resten av melken, olje, salt, krydder, sammalt mel og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen. Dryss litt mel over, dekk med plast og hev ca. 1 time. Ta deigen opp på melet bakebord.
  3. Elt deigen lett og trill ut til en pølse. Del deigen i biter og trill til boller.
  4. Legg bollene på bakepapir på stekeplate og klem de flate med hånden. Etterhev omlag 30 minutter.
  5. Pensle med vann og dryss med litt anis eller karve. Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i 15-20 minutter til de er gylne. Avkjøl bollene på rist.
Kokkens tips

Hvis du ikke ønsker smaken av karve eller anis, kan krydderet sløyfes.