Wienerbrød eller kringle

Selvom navnet skulle tilsi noe annet, lages faktisk wienerbrød mest i Skandinavia. På engelsk kalles det derfor også "danish pastry" (dansk bakverk). Deilige sprø bakverk som er perfekte til kaffen!

Bladet kuvertbrød Urtebrød
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

1
1 porsjon gir 8 stk
500 g hvetemel
1 stk egg
1 stk eggeplomme
50 g gjær
3 dl melk
2 ss sukker
250 g meierismør
Fyll:
200 g mandler
150 g melis
2 stk eggehvite
1 stk eggeplomme
2 ss melk

Fremgangsmåte

  1. Rør ut gjær i egg og kald melk. Vei opp melet, ha i sukkeret og elt deigen lett.
  2. Kjevle den ut til et rektangel. Høvle kaldt smør med ostehøvel, dekk 2/3 av langsiden og videre i tre fra kortsiden. Kjevle deigen ut igjen samtidig som smøret kjevles inn. Legg på resten av smøret og brett sammen på nytt. La deigen hvile litt så den ikke blir seig.
  3. Kjevle deigen ut til en lang leiv.

    Fyll:

  4. Mal mandlene og bland dem med melis og eggehvite.
  5. Fordel fyllet langs midten av deigen. Rull den sammen til en lang pølse og form den til kringle, eller skjær den i skiver til wienerbrød. Legg kringlen/wienerbrødene på smurt stekeplate og dekk til med plast. La stå i kjøleskapet til neste dag.
  6. Ta ut stekeplaten og la den stå i romtemperatur til deigen er pent hevet.
  7. Bland sammen eggeplomme og melk, og pensle bakverket før steking. Stek kringlen/wienerbrødene i stekeovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.