Søst

Søst ble ofte brukt som tilbehør til lefser, flatbrød eller vafler men smaker også godt på en brødskive.

Fløtekarameller Adventskrans
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
400 g sukker
4 l helmelk
3 dl seterrømme
2 stk eggehvite
2 ss 5 % eddik
3 ss hvetemel
1 ss malt kanel
1 dl rosiner
1 l syrnet melk (f. eks. kefir)

Fremgangsmåte

  1. Brun sukkeret i kjelen som søsten skal kokes i. Ta det så av platen og avkjøl litt. Spe med helmelk og kok opp under omrøring.
  2. Bland sammen kefir, seterrømme, eggehviter og eddik og hell dette i den varme melka. La alt småkoke ca 2 timer. Rør litt av og til så det ikke svir seg.
  3. Ta av litt myse, avkjøl dette og bland med hvetemel, ca. 3 ss til jevning. Hell jevningen tilbake i massen og rør til den er passe tykk. Nå skal det ikke røres mer enn høyst nødvendig.
  4. Servér med kanel og rosiner etter smak.
  5. Søst brukes for eksempel som tilbehør til lefser, flatbrød eller vafler.