Lag dressingen selv

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Med grilling og sommermat hører det ofte til en god dressing. Selv om butikkene kan by på et stort utvalg ferdigdressinger, er en hjemmelaget dressing enklere å lage enn hva du kanskje tror. Lager du den selv, har du også full kontroll på innholdet.

Bruker du meieriprodukter som base i dressingen kan du selv bestemme kaloriinnholdet og velge hvor mager eller fet du ønsker dressingen. Her kan du se en kort film som viser hvordan du lager en god og enkel grunndressing:

 

 

 

Her gir vi deg en guide til både næringsinnhold og bruksområder for meieriprodukter som er velegnet å bruke som base i dressinger og dipp.

Rømme og Crème Fraîche:

  • Crème Fraîche lett inneholder 18 % fett, omtrent halvparten av vanlig Crème Fraîche. Den kan kokes, har myk og fyldig konsistens og en frisk, syrlig smak. I tillegg egner den seg til kalde dressinger og sauser.
  • Lettrømme og ekstra lett rømme er ypperlig i kalde retter og sauser. Den er ikke kokestabil og må tilsettes varme retter like før servering. Produktene har en ganske fyldig konsistens og en frisk, syrlig smak.

Kvarg og Skyr:

  • Kvarg er et magrere alternativ til rømme i kalde retter. Den har en fyldig og tykk konsistens og en frisk, syrlig smak. Den skiller seg ved koking, og egner seg derfor ikke i varme retter. Finnes i både original (8 % fett) og mager variant (1 % fett). De er ypperlige å benytte i dipp, dressinger, kalde sauser, bakverk, paideig, desserter, smoothie, ostekake eller til frisk frukt.
  • Skyr finnes i mange varianter og passer også ypperlig til desserter, dressinger, dipp, frisk frukt og som et lite mellommåltid. De tåler ikke varmebehandling. Produktet inneholder lite fett og sukker, og har et høyt proteininnhold.

Yoghurt:

  • Yoghurt naturell egner seg både til å spise slik den er og som ingrediens i kalde sauser og dressinger. Den har en fettprosent på ca 4 %. Den er ikke så tykk som kesam og har derfor en mer rennende konsistens.
  • Mild og lett naturell er yoghurt uten tilsatt sukker. Ønsker du en lettere variant til yoghurt naturell er dette et godt alternativ. Passer godt sammen med müsli, nøtter, frukt og bær.
  • Matyoghurt er en fyldig og tykkere naturellvariant med en fettprosent mellom 8 – 10 %. Den egner seg svært godt i gryteretter, dressinger, dipp, supper, sauser, desserter, kaker og bakverk. Tilsett matyoghurt i en varm rett mot slutten av koketiden eller ved servering og du unngår at den blir noe kornete.

Helsemyndighetene anbefaler at man velger magre meieriprodukter til hverdags. Velger du kvarg eller yoghurt sparer du mange kalorier, samtidig som disse produktene også har god smak og fylde. Da kan du heller kose deg med fetere varianter i helgen eller ved spesielle anledninger. Her er en oversikt over energiinnholdet i de ulike meieriproduktene:

Produkt

Kcal per 100 g

Fett per 100 g/%

Sæterrømme

335

35

Lettrømme, to produsenter

188205

1820

Ekstra lett rømme

119

10

Crème Fraîche

335

35

Crème Fraîche lett

193

18

Kvarg original 

116

8

Kvarg mager

74

1

Yoghurt naturell

73

3,9

Mild og lett yoghurt naturell 

57

1,5

Matyoghurt

120

8,1

Her gir vi deg over tjue oppskrifter på en rekke gode dressinger og dipper baser på ulike meieriprodukter.

Innholdsrådgiver, master i samfunnsernæring

Terese Glemminge Arnesen

Hei!

Trenger du mer inspirasjon eller finner du ikke det du leter etter?