Appelsinsaus

Appelsinsaus er klassisk til and og gås, men den er også god til hvitt kjøtt, svinekjøtt eller røkt svinekjøtt. Prøv røkt svinekam og appelsinsaus – nydelig.

Sjokolade- og tomatsaus
middels
INGREDIENSER OG FREMGANGSMÅTE
Full skjerm

Ingredienser

4
20 g frisk ingefær
1 stilk stilkselleri (stangselleri)
2 ss smør
2 stk appelsin
3 dl lys kraft eller ferdigblandet fond/buljong
2 ss portvin eller annen hvetvin (kan sløyfes)
1 ½ ss maisstivelse (maizena)
1 dl crème fraîche orginal, 35 %
½ ts salt

Fremgangsmåte

  1. Riv ingefærroten med rivjern. Finhakk stangselleri. Riv skallet av appelsinen med rivjern. 
  2. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett revet skall av en appelsin, revet ingefærrot og finhakket selleri. La det hele surre på middels varme i noen minutter til sellerien mykner.
  3. Tilsett kjøttkraft/buljong og eventuelt hetvin, og la det hele få et oppkok.
  4. Rør ut 1½ ss maisennamel i 1 dl friskpresset appelsinsaft. Tilsett blandingen i en tynn stråle under omrøring i den kokende sausen.
  5. Tilsett crème fraîche og la sausen småkoke i et par minutter. Smak til sausen med salt før servering.