Hjem / Aktuelt / Elsker norsk melk og brunost
  • Elsker norsk melk og brunost

Elsker norsk melk og brunost

Shagufta fra Pakistan bruker mye melk og meieriprodukter og lager all maten fra bunnen av.

PUBLISERT: 31.05.2015

Tekst: Elisabeth Adolfsen Høisæther

-I Pakistan hadde vi ikke klart oss uten melk, forteller Shagufta, som kom til Norge som 18-åring. -Kua vår produserte 10 liter melk i døgnet, og vi var en familie på 10 personer. Vi drakk melk rett fra kua både morgen kveld, og melka rakk også til hjemmeproduksjon av både yoghurt, ferskost og smør.

Shagufta har selv 5 barn og lager mat fra bunnen til hele familien, noe hun gladelig bruker flere timer på hver dag. -Jeg lager mat med mye kjærlighet og krydder, ler hun, men understreker at hun også lager norske middager med fisk. -Det er godt, men smaken er veldig mild, så det holder med 2-3 ganger i uka, konstanterer hun med et smil og legger til at flere av barnas venner har blitt hektet på pakistansk mat.

-Både barn, voksne og eldre drikker melk der jeg vokste opp, mange har egen ku, eller de kjøpter kartongmelk eller melkepulver på butikken, forteller Shagufta. Melka drikkes gjerne varm på vinteren og kald på sommeren. I Norge bruker hun like mye melk som da hun vokste opp.

-Den norske melka er veldig god! -Selv min paksitanske kusine i USA, som ikke liker den amerikanske og ultrapasteuriserte melka der, drikker melk når hun kommer på besøk, ler hun. -Men barna mine liker ikke så godt den pakistanske melka når vi er på besøk der, siden den smaker litt annerledes. Da blander jeg den til en lassi, med mango, sier den livlige damen.

-Jeg elsker brunost, innrømmer Shagufta, som har deler av slekta bosatt i Danmark. De handler alltid med seg kilovis med brunost når de er på besøk. -I Pakistan er det ikke så vanlig med faste oster, men mange lager ferskost selv. Melkebaserte desserter er det derimot mange av, som kald risgrøt med kanel eller kardomme på, vaniljekrem og bakervarer av rismel og sukker, som kokes i melk. Mange middager kan også inneholde melk, for eksempel kefirdressing og marinade til kjøtt, kylling eller grønnsaker.

Frokost i Pakistan kan likne litt på den norske, enten nanbrød av hvetemel og havremel med egg på eller havregrøt kokt på melk -hvis man har tilgang på melk, vel og merke. -Både frokost og resten av dagens måltider er som regel varme, forteller 5-barnsmoren.

-Den største forskjellen mellom Pakistan og Norge når det gjelder matkultur er definitivt den utstrakte bruken av ferdigmat her i landet, mener Shagufta. -Mange lager kun mat fra bunnen når de har veldig god tid. Jeg liker å bruke mye tid på matlaging, men mye ligger i kunnskap og planlegging, slår hun fast.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.