Hjem / Aktuelt / Mentor Mats Johansen
  • Mentor Mats Johansen

Mentor Mats Johansen

Mats jobber både på mosjonist- og elitenivå, med alt fra mental trening og ernæring til funksjonsspesifikk, skadeforebyggende og prestasjonsrettet trening.

PUBLISERT: 06.07.2015
REVIDERT: 09.07.2015

Hvem er du?

Jeg er en aktiv familiefar som er lidenskapelig opptatt av å utvikle meg selv og andre.

Treningsbakgrunn, fra nybegynner til i dag

Jeg har drevet med det meste av idrett, men de siste 10 årene har jeg spesialisert meg på lange, fysisk og mentalt krevende utholdenhetskonkurranser.

Hva brenner du for?

Jeg brenner for utvikling, effektivitet og variasjon.

Hva er din spesialkompetanse?

Min spesialkompetanse er fokus på helheten - fysisk trening, ernæring og mental trening.

Hvordan er du som mentor?

Som mentor er jeg nysgjerrig, engasjert og ydmyk. Jeg setter krav og forventer høy moral, integritet og resiliens.

Hva er dine anbefalinger for å komme i gang med treningen for de som mangler motivasjon?

Hvis man mangler motivasjon for trening bør man først og fremst finne ut om man ønsker å komme i gang med trening, samt hva med trening som kan være motiverende. Det er viktig å finne grunner for og ha fokus på de. Samtidig er det viktig å handle, skape en rutine, finne ut hvilken belønning det gir en å være fysisk aktiv, samt skape en sterk overbevisning for hvorfor dette er gunstig. Til slutt er det en vane.

Hva er viktig for å oppnå gode resultater av trening?

For å oppnå gode resultater av trening er det viktig å være standhaftig og målbevisst. Man må være innforstått med at  dette tar lang tid, og det må være en jevn progresjon. Til slutt må man også bestemme seg for hva et ”godt” resultat er.

Hvordan er din drømmedeltaker?

Min drømmedeltaker har et klart mål om å bli bedre og er villig til å legge ned den innsatsen som må til for å nå målet sitt. Han/hun gir aldri opp, har en solid treningsintelligens, søker utvikling og ønsker å bygge en solid robusthet.

Ditt beste løpetips?

Vær trent for å løpe og øk mengden og intensiteten gradvis.

Hvordan jobber du/tenker du mentalt under et løp?

Under et løp har jeg fokus på de små arbeidsoppgavene, det jeg kan kontrollere og gleden av det å kunne være i bevegelse. Jeg leter alltid etter det positive i en tilsynelatende håpløs situasjon og leter aldri etter unnskyldninger. Er den indre dialogen destruktiv nullstiller jeg ved å smile eller å puste dypt flere ganger for å bryte opp det etablerte tankemønsteret. Ellers unngår jeg å gruble, men handler, da jeg allerede har en sterk overbevisning om at det jeg gjør, gjør jeg fordi jeg kan.

Er det noe man absolutt ikke må gjøre når man trener

Det man absolutt ikke bør gjøre når man trener er å glemme hvorfor man gjør det.

Hva/hvordan spiser du i forkant av et løp? (uken før og samme dag)

I forkant av et løp spiser jeg som jeg vanligvis gjør, med høyt fokus på kvalitet og variasjon, uten å være ekstrem i noen  retning. Jeg øker ofte mengden mat noe de siste 2 dagene før konkurranse, spesielt fra karbohydratrike kilder og trener jevnlig magen på å tåle den maten jeg skal spise underveis på lange løp. På konkurransedag spiser jeg alltid det jeg har testet nøye før tøffe treningsøkter og andre konkurranser og sørger for å ikke spise for tett opptil løpet. Jeg ender da ofte opp med havregrøt, banan, litt yoghurt, mandler, syltetøy og mørk sjokolade, sammen med et par kopper nytraktet kaffe.

Hva er din favorittrestitusjonsmat?

Restitusjonsmaten min varierer avhengig av hvor god tid jeg har og hvor raskt neste treningsøkt kommer. Har jeg ”dårlig” tid velger jeg produkter som er lett tilgjengelige, men som fortsatt er av god kvalitet, eks. sjokolademelk, recoverydrikke, hjemmelagde eller kjøpte barer etc. Har jeg god tid og det er naturlig med middag, velger jeg derimot et godt sammensatt måltid med rent kjøtt, mye og varierte grønnsaker og for eksempel ovnsbakte søtpoteter. Er det lunsj er det ofte havregryn med yoghurt, en blanding av nøtter og frø, banan, bær, mørk sjokolade og vann.

 

Faktaboks

Les om de andre mentorene:

Faktaboks

Les om de andre mentorene:

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.