Hjem - Fagartikler / Ikke alle har råd til melk i El Salvador
  • Ikke alle har råd til melk i El Salvador

Ikke alle har råd til melk i El Salvador

-En annen forskjell er at vi liker mat som brenner på tunga, mens folk fra Norge liker mat som brenner i nesa, sier Fatima fra El Salvador

PUBLISERT: 31.05.2015

Tekst: Elisabeth Adolfsen Høisæther

-Da jeg kom til Norge for 36 år siden var matutvalget dårlig i forhold til i dag, sier Fatima. I El Salvador, der hun vokste opp, og fortsatt reiser ofte tilbake til, bugner det av tropisk frukt, friske grønnsaker og spennende krydder. -Men melkeprisene har steget veldig de siste årene, forteller hun.

-Det er ganske vanlig å drikke melk i El Salvador, men som i alle land med mange fattige mennesker er det ikke alle som har tilgang til dette. Melk har blitt veldig dyrt, forteller hun alvorlig, og legger til at hun ble overrasket over prisene ved siste reise. -Melkepulver er vanlig i byene, men på landet har flere tilgang på fersk melk, sier hun. Hvis en familie har dårlig råd, prioriteres melk til barna.

-Den norske melka er veldig god, synes Fatima. Hun bruker blant annet surmelk til å lage hjemmelaget ferskost, en vanlig tradisjon i El Salvador. -Man koker opp surmelk og får myse og ostemasse til å skille seg. Så tømmer man bort mysen og sitter igjen med det som likner på cottage cheese, forklarer hun. Denne har kort holdbarhet og spises gjerne på tortillalefser av mais. -Nasjonalretten vår, Pupusa, er maislefser med innbakt ost. Det arrangeres jevnlig konkurranser mellom landsbyer i å lage den beste, forteller hun engasjert.

Basiskosten i El Salvador består mye av mais og produkter av mais samt bønner og ost, i tillegg til frukt og grønnsaker i sesong. -Vi spiser nesten alle måltidene varme, selv om det er et varmt land, sier hun og undrer seg over paradokset at nordmenn har så mange kalde måltider. -Selv til frokost spises ofte varm mat i El Salvador, som stekte bananer, varme lefser med ost eller bønnestuing med rømme. -Men risgrøt, som ofte serveres varm i Norge, er en kald dessert i El Salvador! Gjerne med kanel, forklarer hun.

-Jeg pleier å si at vi liker mat som brenner på tunga, mens folk fra Norge liker mat som brenner i nesa, ler Fatima. Hun liker likevel det meste av norsk mat, selv rakfisk, pinnekjøtt og vellagrede oster, selv om hun fortsatt ikke har orket å prøve smalahove. Heller ikke gammelost og andre sterktluktende oster er hun særlig begeistret for, selv om hun har turt å smake. -Men brunost er jeg veldig glad i, og hvis jeg tar det med til El Salvador og introduserer det som dessertost, da liker de aller fleste det, sier hun.

De har et rikt osteutvalg i El Salvador, også av de faste, salte typene, og den mest spesielle og eksklusive heter Loroco-ost. -Denne har smaken til stilken av en blomst, og smaker helt spesielt. Den er så populær at eksporten av den er økende, forteller hun. Hun liker også den norske Nøkkelosten. -Mange Mellom-Amerika er vant til smaken av kumin, som er i slekt med karve, forklarer hun.

Hun er lettet over at man nå kan få tak i det aller meste i Norge, kanskje bortsett fra maismelet hun bruker til å lage tortillas. Disse steker hun på takke, som mannen ellers bruker til norske potetlefser. -Til og med avocado har blitt vanlig her nå, heldigvis. Før syntes mange hun ble kjent med at dette var noe ekle, grønne greier, ler den aktive damen. Hun forsøkte i mange år å lokke folk herfra til å smake på retter fra El Salvador, noe som var vanskelig. -Men den latinamerikanske damen innrømmer: -Nå spiser dere jo alt!

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.