Hjem - Frokostreisen / Frokostreisen til Flekke 22. mai 2012
  • Frokostreisen til Flekke 22. mai 2012

    United World College i Fjaler 

Frokostreisen til Flekke 22. mai 2012

Vi er på besøk på United World College i Fjaler. Dette er en liten bygd som ligger vakkert til i Flekke kommune, ikke så langt fra Førde. Her bor det 200 elever i alderen 16-19 år som kommer fra hele 80 ulike land for å tilbringe to år på skole. Melk.no er invitert til å spise frokost med noen av elevene og for å få innblikk i de ulike frokostskikkene i landene de kommer fra.

PUBLISERT: 30.05.2012

 

Vertskap for frokost
Vi spiser frokost i skolens kantine med Felipe fra Mexico, Natawsha fra Zambia, Zaphael fra Sveits, Eloy fra Panama og Astrid fra Danmark. Arne Ophaug, ansvarlig for kjøkkenet på skolen er også med.


På menyen
Vi forsyner oss fra en tradisjonell norsk frokostbuffet med blant annet brød, frokostblanding, gul- og brunost, skinke, fisk, syltetøy, frukt og grønt. I tillegg er det tilgang på vann, melk, juice, kaffe og te.

På skolen er det både muslimer, jøder og vegetarianere så det er mange ting å ta hensyn til ved matserveringen.

For utlendingene er frokosten i Norge ganske annerledes enn mange er vandt med hjemmefra. Felipe fra Mexico forteller at han vanligvis spiser en varm frokost med taco eller tortilla eller egg og kjøtt samt appelsinjuice. Generelt sett er maisbaserte retter vanlige som start på dagen i Mexico.

I Zambia er det vanlig med risgrøt eller maismelgrøt til frokost, eventuelt frokostblanding med melk. Sterk søt te med melk er også fast takst for mange.

Astrid fra Danmark kan derimot fortelle om en frokost som samsvarer mye med Norge: Havregryn, frukt, rugbrød, ost melk, smoothie, egg, alt slags pålegg, juice og vann. Dessuten også pannekaker en gang iblant.

Også Sveits ligner mye på de nordiske frokostvanene: Knekkebrød, müsli, ost, skinke, kylling, egg og brødskiver. Men i helgene spiser de gjerne röstipoteter, pølser og annen lokalt kjøtt om morgenen. Sveitserne spiser ofte brunch i stedet for frokost og det gjerne ved frokost ved 11-tiden.

I Panama er ikke hverdagsfrokosten så annerledes enn i Norge, men når de tar seg tid til en karibisk frokost er det vanlig med stekte bananer med svinekjøtt eller empanada med kjøtt og te som drikke.


Hvorfor valgte vi Sogn og Fjordane?

Sogn og Fjordane er en av mest tradisjonelle fylkene i landet med hensyn til kosthold. Det er det fylket der melk og brødforbruket er høyest i Norge. United World College representerer et eksotisk innslag i fylket, og det var spennende å komme på besøk for å høre hva ungdommen fra andre land tenker om den norske frokosten.

Mange av de utenlandske elevene synes nok at den norske frokosten er ganske annerledes. Det er noe de savner fra hjemlandet og andre ting de setter pris på, blant annet den ferske melken og brødet.

De synes også frokosten i Norge inneholder mye variert. Alle liker hvitosten og spiser det ofte. For noen er ost rett og slett eksklusivt og de setter pris på å kunne spise det hver dag. Det gode norske grovbrødet skryter de også av, spesielt når de får tak i de mer hjemmebakte typene.


Hva bør vi bevare?

Undersøkelser viser at ungdom generelt sett ikke er fullt så flinke til å spise frokost som de voksne. Kun 6 av 10 ungdommer spiser frokost hver dag, mens 8 av 10 voksne gjør det samme. De unge er ofte trette om morgenen og vil sove lenge. Noen orker heller ikke mat tidlig om morgenen.

Dette skjer også i Fjaler. Derfor tilbys en liten matpause til «etternølerne» kl. 10 der de kan få litt knekkebrød, ost og frukt. Forskning viser at barn og unge får bedre læring ved å spise frokost. Gir man ungdommen muligheten til å kunne spise frokost på skolen slik at de rekker å våkne litt først kan det være gunstig for både lærer og elev.


- Både norsk og utenlandsk ungdom sliter med å stå opp om morgenen. For de som ikke rekker frokosten serverer vi en «cookiebreak» kl 10 så de får noe energi frem til neste måltid.

Arne Ophaug, kjøkkenansvarlig på United World College

blog comments powered by Disqus

Rapporten fra Frokostreisen

Ida Berg Hauge fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har reist Norge rundt på frokostbesøk. Alle besøk og frokostvaner er dokumentert, og sammen med en landsomfattende undersøkelse, har vi utarbeidet Handlingsplan for den norske frokost som består av følgende artikler/tema: 1) Stå opp for den norske frokosten 2) Forskning og frokost 3) Frokost - en hjørnestein i forebyggingen av overvekt 4) Oppsummering fra frokostsatsningen til Melk.no 5)Hvordan bevarer vi den norske frokosten for fremtiden? 6) Oppsummering og funn fra frokostundersøkelsen.

Våre stopp på frokostreisen

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.