Hjem - Helse og livsstil / 3 om dagen / Hvor mye melk og meieriprodukter er passe?
 • Hvor mye melk og meieriprodukter er passe?

  Melk og meieriprodukter har en naturlig plass i kostholdet vårt. 

Hvor mye melk og meieriprodukter er passe?

Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet. Det finnes en rekke ulike produkter å velge mellom.

Kaja Helland-Kigen

PUBLISERT: 18.03.2016 - SKREVET AV: Kaja Helland-Kigen - TITTEL: KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG

Helsedirektoratet gir kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Rådet for inntak av melk og meieriprodukter lyder:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet

 • Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør. Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker

 • Velg fortrinnsvis meieriprodukter merket med Nøkkelhullet

Andre land har mengdeanbefalinger

En del land gir konkrete mengdeanbefalinger for inntak av meieriprodukter for å sikre at befolkningen har et tilstrekkelig inntak av næringsstoffer som kalsium og jod. Forskning har vist at kalsium kan ha både gunstige og ugunstige effekter på helsen avhengig av mengde. Norske helsemyndigheter har derfor valgt ikke å gi konkrete mengdeanbefalinger for inntak av melk og meieriprodukter, men anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet.

Tre om dagen gir deg nok kalsium og jod

Basert på norske kostholdsundersøkelser og matvaner kan man si at et daglig inntak på 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan være passende for å sikre inntaket av blant annet kalsium. Les mer om mer hvorfor konkrete mengderåd for melk og meieriprodukter kan gjøre det enklere for oss.

Velg nøkkelhullsmerkede meieriprodukter til hverdags

Helsedirektoratet anbefaler at vi bruker Nøkkelhullet som hjelpemiddel for å velge matvarer, og dette gjelder også melk og meieriprodukter. For at en matvare skal kunne få Nøkkelhullet, er det flere kriterier som må oppfylles. Nøkkelhullsmerket melk og ost inneholder mindre fett, og yoghurt mindre fett og sukker. I tillegg inneholder ost merket med Nøkkelhullet mindre salt. Selv om fett- og kaloriinnholdet i magre meieriprodukter er redusert, er innholdet av vitaminer og mineraler det samme. Det finnes en rekke ulike meieriprodukter å velge mellom med varierende innhold av fett, sukker og proteiner .

blog comments powered by Disqus
 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.