Hjem - Helse og livsstil / Gravide og ammende / Dette bør du spise når du er gravid
 • Dette bør du spise når du er gravid

  Den gravide trenger nok kalorier og næringsstoffer til både seg selv om babyen. 

Dette bør du spise når du er gravid

Gravide har økt behov for de fleste næringsstoffer, blant annet kalsium, jod og folat. Her får du vite hvordan du kan sikre at du og barnet i magen får nok vitaminer og mineraler.

Kaja Helland-Kigen

PUBLISERT: 06.10.2016 - SKREVET AV: Kaja Helland-Kigen - TITTEL: KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG

Gravide har økt behov for både energi og de fleste vitaminer og mineraler, for å dekke behovet for både seg selv og barnet i magen.

Økt kaloribehov gjennom hele svangerskapet

Gravide har et litt økt energibehov (behov for kalorier) hele svangerskapet, men hvor mye øker utover i svangerskapet. I de første tre månedene, første trimester, sier man at det økte kaloribehovet tilsvarer omtrent et eple om dagen. I andre trimester kan du spise et mellommåltid ekstra, og i de tre siste månedene to mellommåltider ekstra. Ett mellommåltid tilsvarer for eksempel en brødskive og en frukt, eller en porsjon havregrøt.

Gravide har økt behov for flere næringsstoffer

Gravide har økt behov for de fleste vitaminer og mineraler. De fleste er kjent med at folat er viktig i svangerskapet, men også jod er smart å tenke litt ekstra på når du er gravid.

 • Folat: Tilskudd anbefales til alle som er, eller planlegger å bli, gravide, fordi det kan forebygge ryggmarksbrokk hos fosteret.
 • Jod: Jodmangel i svangerskapet er svært uheldig fordi det kan hemme utviklingen av nervesystemet hos fosteret. VI får jod fra melk, meieriprodukter, hvit fisk, sjømat og egg. Spiser du lite av disse matvarene, er det smart å ta et kosttilskudd med jod. Les mer om jod til gravide.
 • Vitamin D: Gravide anbefales å ta tran, for å sikre at de får nok vitamin D. Ellers får vi D-vitamin fra sollys, fet fisk og enkelte matvarer er beriket med vitamin D, for eksempel enkelte varianter av melk, ost og brød
 • Jern: Gravide står i fare for å få dårlig jernstatus. Det ebste er å få nok jern fra matvarer, som grove kornprodukter, rødt kjøtt, kjøttpålegg, leverpostei, spinat og grønne grønnsaker
 • Kalsium: Kalsium er nødvendig for utviklingen av skjelettet til fosteret. Mesteparten av kalsium får vi fra melk og meieriprodukter, men andre kilder er frø, sardiner, grønne blader, nøtter, mandler og tørket frukt

Unngå matvarer som kan inneholde listeria og oxoplasmose

Enkelte matvarer kan inneholde bakterier som er skadelige for barnet i magen, men ikke for den gravide. Det er viktig å huske på at risikoen for at det skal være skadelig for fosteret er svært liten, slik at man ikke blir for bekymret, men det er smart å ta noen forhåndsregler. Det er spesielt bakteriene toxoplasma og listeria man skal passe litt ekstra på. Uvasket frukt og grønnsaker, samt rått kjøtt, bør unngås for å reduseres risikoen for å bli smittet med toxoplasmose. For å beskytte mot listeria er det smart å være forsiktig med matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som kjøtt- og fiskepålegg mot slutten av holdbarhetstiden. Ellers kan man være obs på røkelaks som ikke er fersk, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk, muggoster (selv om de er laget på pasteurisert melk) og spekemat. Les mer om ost til gravide.

Hvilke matvarer skal jeg velge når jeg er gravid?

For gravide anbefales det, som for alle andre, å følge kostrådene til Helsedirektoratet. Det vil si å spise "5 om dagen" av frukt og grønt, grovt brød og grove kornvarer, velge magre meieriprodukter, spise både hvit og rød fisk, velge magre kjøttprodukter og være forsiktig med salt og sukker. Nøkkelhullet kan gjerne brukes som et hjelpemiddel for å velge de beste matvarene innen hver matvaregruppe.

blog comments powered by Disqus
 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.