Hjem - Helse og livsstil / Kosthold, vekt og trening / Dette bør du spise før trening
 • Dette bør du spise før trening

  Velg et godt sammensatt måltid 2-3 timer før økten. Havregrøt med bær egner seg godt. 

Dette bør du spise før trening

Mat og drikke er bensin for kroppen vår, og før trening er det smart å spise mat som inneholder både karbohydrater og proteiner. Som mosjonist gjør du lurt i å tenke på det du spiser, men husk at du ikke trenger å spise som en toppidrettsutøver.

Terese Glemminge Arnesen

PUBLISERT: 04.01.2016 - SKREVET AV: Terese Glemminge Arnesen - TITTEL: ERNÆRINGS- OG KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER
MASTER I SAMFUNNSERNÆRING

 

Å ha nok energi er viktig for å kunne fullføre en god treningsøkt. For å gjøre treningsøktene så effektfulle som mulig, lønner det seg å spise et godt sammensatt måltid 2-3 timer før økten.

Spis gjerne dette som hovedmåltid 2-3 timer før trening, avhengig av om det er frokost, lunsj eller middag.

Brødmat, pasta og havregrøt er kilde til karbohydrater, mens kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter er kilde til proteiner.

Dersom du har spist et måltid 2-3 timer før trening, og begynner å bli litt småsulten, kan det være lurt å innta noe lett og karbohydratrikt en times tid før treningen. Dette måltidet bør gi deg både proteiner og karbohydrater, og ikke være så tungt å fordøye for kroppen.

 Spis gjerne:

 • En frukt
 • Et knekkebrød eller en brødskive med pålegg
 • En smoothie eller en liten yoghurt

Drikk nok!

Pass på at du får i deg nok væske før trening. Væskemangel kan redusere prestasjonen din kraftig. Sørg for å være i væskebalanse før treningsøkten starter, ved å drikke en halv liter vann i forkant av treningen. 

Hvorfor er karbohydrater og proteiner viktige i forbindelse med trening?

Under en treningsøkt er karbohydrater en viktig energikilde for musklene. Vi har et lite lager av karbohydrater i kroppen, som kalles glykogen, men kroppen trenger tilførsel av mat som inneholder karbohydrater før treningsøkten for å ha et godt utgangspunkt. Les mer om hvorfor karbohydrater er viktige for deg som trener. Når vi trener brytes musklene ned, og proteiner gir musklene byggesteiner slik at de kan bygges opp etter at vi har trent. Det er også lurt å fylle på med litt proteiner før trening. Her kan du lese hvor mye proteiner du trenger.

Faktaboks

 • Spis et hovedmåltid 2-3 timer før trening. Blir du sulten igjen før trening, spis et lite måltid en time før treningsøkten
 • Drikk nok vann før trening
 • På treningsøkter som varer kortere enn en time trenger du ikke påfyll av mat og drikke underveis. På treninger som varer inntil en time er vann en god tørstedrikk. Dersom du trener lenger enn en time kan det for noen være gunstig å drikke eller spise noe som tilfører energi

Kildeinformasjon

Helsedirektoratet. Rapport: Mat og prestasjon, kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere

Olympiatoppens faktaark om idrettsernæring. 

blog comments powered by Disqus
 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.