Hjem - Helse og livsstil / Kosthold, vekt og trening / Hvor mye og hvor fort skal du gå ned i vekt?
  • Hvor mye og hvor fort skal du gå ned i vekt?

    En langsom og kontrollert vektreduksjon kan gjøre det lettere å opprettholde den nye vekten. 

Hvor mye og hvor fort skal du gå ned i vekt?

Går du for raskt ned i vekt risikerer du at kroppen ikke klarer å tilpasse seg den nye vekten. Resultatet er ofte at du går like raskt opp i vekt, og at vekten gjerne blir høyere enn utgangspunktet. Det er dette vi kaller «jo-jo-slanking». De fleste ønsker å gå mye ned i vekt, på kortest mulig tid. En rask vektreduksjon kan gjøre det vanskelig å holde vekten over tid.

Kaja Helland-Kigen

PUBLISERT: 13.01.2015 - SKREVET AV: Kaja Helland-Kigen - TITTEL: KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG

Hvor fort skal jeg gå ned i vekt?

En langsom vektnedgang er anbefalt for at vekttapet skal kunne opprettholdes over tid og bli varig. Det anbefales å gå ned ½-1 kg i uken, som innebærer et kalorikutt på 500-1000 kcal per dag. I tillegg anbefales det å være fysisk aktiv.

Går du for fort ned i vekt går du lettere opp igjen

Kroppsvekten vår er nøye regulert, og kroppens ønske er at vekten skal være stabil på den høyeste vekten vi har hatt i løpet av livet. Går du for fort ned i vekt, vil kroppen sannsynligvis reagere og protestere, blant annet i form av sterk sult. Kroppen vil gjøre alt den kan for å opprettholde den opprinnelige vekten. Resultatet blir at du lett går opp i vekt igjen når du har gått ned. Reduserer du derimot vekten langsomt, vil kroppen lettere akseptere vekttapet.

Bevar musklene

Når du går ned i vekt er det ønskelig å tape mest mulig kroppsfett, men bevare musklene. Når du går sakte ned i vekt, mister du mye fett og lite muskler. Vi trenger musklene blant annet for å opprettholde en god forbrenning. For å bevare muskelmassen er det en fordel å trene jevnlig, spesielt styrketrening, mens du går ned i vekt.

En utfordring å holde den nye vekten

De fleste kan klare å gå ned i vekt, utfordringen er å beholde den nye vekten. Forskning viser at i gjennomsnitt klarer vi å beholde en vekt som er 10-15 % lavere enn vekten vi hadde før vektreduksjonen. Det vil si at en person som har veid 100 kg, kanskje klarer å opprettholde en vekt på 85-90 kg. Det kan være demotiverende for noen å høre, mens for andre kan det være godt å vite at det ikke bare er de som sliter med å holde vekten. Husk at dette bare er gjennomsnittstall. Noen klarer å holde en langt lavere vekt over tid!

Faktaboks

Forskning viser at i gjennomsnitt klarer de som har gått ned i vekt å opprettholde et vekttap tilsvarende 10-15 % av opprinnelig kroppsvekt.

Det vil si at en person som har veid 100 kg, kanskje klarer å opprettholde en vekt på 85-90 kg.

Kildeinformasjon

Wing et al. Long-term weight loss maintenance. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):222S-225S.

Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne. Helsedirektoratet, 2011.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.