Føler du at du mislykkes ved vektreduksjon?

Ofte føler man at man mislykkes når man forsøker å endre kost- eller aktivitetsvaner. Gi deg selv ros for det du har fått til, og tenk heller på hva du kan lære av de dagene noe gikk galt. Ikke straff deg selv med dårlig samvittighet – det øker bare risikoen for overspising eller trøstespising.

Tren en ekstra time

Tren en ekstra time eller gå en tur når du vet at du kommer til å spise litt ekstra. Psykologisk sett er dette bedre enn å planlegge at du skal trene ekstra dagen etter en fest eller sammenkomst. All erfaring tilsier at de ekstra lange treningsøktene dagen etter ofte ikke blir noe av.

Ikke hopp over måltider

Spis gjerne tre hovedmåltider (frokost, lunsj og middag) og 1-2 mellommåltider om dagen. Det kan lønne seg å ikke hoppe over måltidene tidlig på dagen for å spare kalorier, fordi du kan ende opp ekstra sulten med et sug etter noe godt på kvelden.

Melkebad for glatt hud

Kleopatra tok visstnok dalige melkebad for å bevare huden glatt og pen. Noen sverger fortsatt til dette, uten at vi kan komme med noen vitenskapelig dokumentasjon på effekten.

Lag mager dip og dressing til hverdags

I dip og dressing kan du bruke forskjellige meieriprodukter, og variere mellom kesam, matyoghurt, skyr, lettrømme, ekstra lett rømme og creme fraiche. Til hverdags er det smart å velge de lettere variantene, gjerne de som er merket med Nøkkelhullet. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.