Hjem - Skole / Skolemelk / Dette er skolemelkordningen
 • Dette er skolemelkordningen

  Skolemelkordningen - et flott tilbud til skolene 

Dette er skolemelkordningen

Alle skoler får tilbud om å delta i skolemelkordningen. Melk er både sunt og godt, og spesielt viktig for barn og ungdom. En kartong med skolemelk dekker 1/3 av barns daglige kalsiumbehov.

Guro Waage

PUBLISERT: 01.10.2016 - SKREVET AV: Guro Waage - TITTEL: ERNÆRINGSRÅDGIVER

Hvorfor skal barn og unge drikke melk?

Melk inneholder flere viktige næringsstoffer som barn trenger hver dag, både for å vokse, men også for å prestere mentalt og fysisk igjennom en lang skoledag. Melk er en god kilde til blant annet kalsium som er viktig for å danne et sterkt skjelett. Jo mer kalsium barn og unge inntar i tiden før og under puberteten, jo sterkere blir skjelettet. Vitamin D er viktig for at kroppen skal ta opp kalsium fra melken. Vitamin D fås fra sollys om sommeren og finnes i fet fisk og tran, samt i enkelte meieriprodukter, som ekstra lett melk og skolemelk med mild kakaosmak. I tillegg inneholder melk både proteiner, vitaminene B2 og B12, jod, fosfor og magnesium. 

Hva er skolemelkordningen?

Skolemelkordningen sikrer at elevene får tilgang til kald melk på skolen hver dag. Ordningen baserer seg på råd fra Helsedirektoratet om at melk bør være en del av skolemåltidet. Melken er subsidiert slik at alle elever får tilbud om melk til redusert pris. 

Hvilke melkevarianter tilbys? 

Skolene tilbys følgende varianter:

 • Ekstra lett melk 
 • Ekstra lett melk med mild kakaosmak (Ikke tilsatt sukker)
 • Lettmelk
 • Laktosefri lettmelk
 • Økologisk lett melk med smak av bringebær (ikke tilsatt sukker) 

Ekstra lett melk og ekstra lett melk med mild kakaosmak er tilsatt vitamin D. 

I tillegg til melk kan elevene også velge yoghurt med blåbær- eller vaniljesmak, eller juice. For ytterligere beskrivelse av variantene, se www.skolemelk.no

Alle barne- og ungdomsskoler får tilbud om å delta i ordningen, men det er skolene som velger hvilke melkevarianter de ønsker å tilby elevene. 

Hvordan fungerer skolemelkordningen?

Elevenes foresatte melder på sitt barn via nettsiden www.skolemelk.no 

Inne på siden kan man velge hvilken variant man ønsker at barnet skal motta. Betaling skjer for et halvt år av gangen.  Melken blir deretter levert til skolen, hvor eleven får den utdelt.

Hva kan Opplysningskontoret for Meieriprodukter(Melk.no) tilby?

Opplysningskontoret for Meieriprodukter - Melk.no har informasjonsmateriell som omhandler barn og kosthold, med fokus på viktigheten av skolemåltidet og skolemelk. Skolene kan få tilsendt materiellet gratis og fraktfritt.
 

 

 

Faktaboks

Skolemelkordningen har følgende varianter i skoleåret 2016/2017:

Ekstra lett melk 

Ekstra lett melk med mild kakaosmak

Lettmelk

Laktosefri lettmelk

Økologisk lettmelk med smak av bringebær

Yoghurt med vaniljesmak

Yoghurt med blåbærsmak

Fruktdrikk eple

Fruktdrikk tropisk 

Fruktbeger (kun tilgjengelig på utvalgte skoler)

 

Kildeinformasjon

www.skolemelk.no

Faktaboks

Skolemelkordningen har følgende varianter i skoleåret 2016/2017:

Ekstra lett melk 

Ekstra lett melk med mild kakaosmak

Lettmelk

Laktosefri lettmelk

Økologisk lettmelk med smak av bringebær

Yoghurt med vaniljesmak

Yoghurt med blåbærsmak

Fruktdrikk eple

Fruktdrikk tropisk 

Fruktbeger (kun tilgjengelig på utvalgte skoler)

 

Kildeinformasjon

www.skolemelk.no

blog comments powered by Disqus
 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.