Hjem - Skole / Skolemelk / Trenger barn skolemelk?
  • Trenger barn skolemelk?

Trenger barn skolemelk?

Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag. I tillegg skal barna vokse. Det krever et kosthold som gir de nødvendige næringsstoffene. Skolemelk; både hvit og smaksatt, inneholder blant annet proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12 og magnesium.

Guro Waage

PUBLISERT: 09.07.2016 - SKREVET AV: Guro Waage - TITTEL: ERNÆRINGSRÅDGIVER

retningslinjene for mat og måltider i skolen, anbefaler Helsedirektoratet hvit melk som drikke til matpakken. Dette fordi melk, sammen med en sunn matpakke, kan gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi og næringsstoffer i løpet av skoledagen.

Hvorfor skolemelk?

Barn er i vekst og trenger flere næringsstoffer hver dag. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, som er viktig for å danne et sterkt skjelettet. Jo mer kalsium de unge inntar, spesielt i tiden før og under puberteten, jo sterkere blir skjelettet. For at kroppen skal ta opp kalsium fra melken, trenger vi nok vitamin D. Vitamin D fås fra sollys om sommeren, og finnes i fet frisk, samt enkelte melkevarianter som er beriket. I tillegg til kalsium, inneholder en kartong skolemelk proteiner, jod, fosfor, magnesium, jod, vitamin B2 og B12

Hva slags melk kan barna få på skolen?  

Foreldre og barn kan velge mellom flere ulike melkevarianter i skolemelkordningen. Det er opp til den enkelte skolen hvilke melkevarianter de ønsker å tilby elevene. Nytt i 2015 er at elevene også kan få yoghurt på skolen. De fleste skoler tilbyr vanlig melk som lettmelk, ekstra lett melk og laktosefri lettmelk. Noen skoler tilbyr også smaksatt melk. Per i dag finnes det to varianter av smaksatt melk, bringebær og mild kakaosmak. Begge variantene er helt uten tilsatt sukker. De blir laget på laktoseredusert melk, som gir melken en litt søtere smak, uten at de inneholder mer sukker. Les mer om skolemelkordningen

Er det greit at barn drikker melk med smak på skolen?

For barn og unge som ikke er så glad i hvit melk er smaksatt melk et godt alternativ. Noen foreldre er usikre på om det er greit at barna får melk med smak på skolen. De smaksatte skolemelkvariantene inneholder ingen tilsatt sukker, og de kan derfor ikke sammenlignes med annen smaksatt melk som tilbys i butikker. Det er også lurt å tenke på hva som er alternativene til melk på skolen. Det kan for eksempel være vann, saft eller juice. Melk gir barna kalsium og flere andre viktige næringsstoffer de trenger hver dag. 

Last ned vårt faktaark om Skolemelk

Faktaboks

Last ned vårt faktaark om SKOLEMELK

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.