Meierileksikon

UHT-varmebehandling

UHT-varmebehandling

UHT-varmebehandling (ultrahøy temperatur) eller ultrapasteurisering som det også kalles er oppvarming av melk under trykk til 135 - 145 °C i noen sekunder. Dette gjør produktene langtidsholdbare og tilnærmet sterile i uåpnet pakning. 

Fremstilling/egenskaper

Enkelte meieriprodukter blir varmebehandlet ved det som kalles ultrahøy temperatur (UHT) for at de skal ha lang holdbarhet. UHT-behandlede produkter på markedet inkluderer laktosefri melk, enkelte smaksatte melkevarianter og geitemelk. Disse melkevariantene blir først varmet opp til 60-80 °C før de varmes videre opp under trykk ved 135 – 145 °C i noen sekunder.

Den høye temperaturen dreper alle bakterier og bakteriesporer, og gjør produktet tilnærmet sterilt. Når det sterile produktet er nedkjølt, blir det pumpet over i store tanker som skal lagre produktet sterilt inntil det fylles i emballasjen. Siden alle bakterier er drept er det mulig å lagre produktet på steriltankene ved romtemperatur.

Aseptisk tapping:
Hvis UHT-behandlede produkter tappes gjennom en aseptisk (steril) tappemaskin, vil de være sterile i emballasjen inntil åpning. Det betyr at produktet kan lagres ved romtemperatur i inntil 6 måneder.

Brukertips/ i matlagingen

Langtidsholdbar melk kan brukes på samme måte som vanlig melk. Smaksatt melk er i hovedsak produsert for å drikkes. Noen smaksatte melkeprodukter er laktoseredusert og noen er helt laktosefrie.

Oppbevaring og holdbarhet

Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur inntil 6 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet.

Etter åpning er holdbarheten ca. én uke ved 0-4 °C.

Oppbevaring

Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur i inntil 6 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet.

Næringsinnhold

Melk er først og fremst en kilde til protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12 og jod.

Ulike UHT-behandlede produkter har ulikt næringsinnhold. Geitmelk har et fettinnhold på 3,3 %. Laktosefri lettmelk har et fettinnhold på 1,2 %. Smaksatt melk er basert på melk med ulik fettmengde. De er også tilsatt smak og sukker. Det finnes noen varianter som er laktosereduserte eller laktosefrie og kun tilsatt fruktose, og noen er i tillegg beriket med vitamin D.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.