Meierileksikon

Langtidsholdbar melk

Langtidsholdbar melk omfatter i hovedsak melk som har blitt ultrapasteurisert (UHT) og homogenisert. Disse produktene er produsert for å være holdbare i inntil 4 måneder og passer fint å ha stående som en reserve eller ta med der det ikke er konstant lav temperatur, som for eksempel på hytte. Åpnet kartong har holdbarhet som fersk - ca. 1 uke i kjøleskap.
Kondensert melk og tørrmelk tilhører også til i denne gruppen. Kondensert melk er helmelk inndampet til halvparten av opprinnelig volum. Den selges på boks i Norge under navnet Vikingmelk. I tørrmelk blir den kondenserte melken spraytørket, og alt vann fjernes til man sitter igjen med melkepulver.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.