Meierileksikon

Skummet melk

Skummet melk

Skummet melk er lavpasteurisert og inneholder 0,1% fett. På grunn av det lave fettinnholdet er det ikke nødvendig å homogenisere denne melken.

Fremstilling/egenskaper

Skummet melk produseres ved separasjon av melk på meieriet. I løpet av denne prosessen skilles fløte og skummet melk fra hverandre. Dette skjer ved at melken sentrifugeres i en separator.

Skummet melk har 0,1% fett og er lavpasteurisert, men ikke homogenisert.

Brukertips/ i matlagingen

Melk brukes blant annet i baking, sauser/stuinger, grøter, melkedesserter og drikker. Helmelk eller lettmelk gir den fyldigste smaken til rettene.

Melk kan lett svi seg ved koking og man bør derfor følge nøye med. Velg en tykkbunnet kjele, gjerne av aluminium, jern eller med non-stickbelegg, kok opp på svak/middels varme og bruk aldri lokk på kjelen. Unngå metallredskaper i kjelen, da melkemat er spesielt utsatt for ubehagelig smak som kan oppstå. Velg sleiver/visper av tre eller plast.

Myndighetene i Norge anbefaler at man til daglig bruker de magre melkevariantene deriblant skummet melk. De magre melketypene har nesten like høyt innhold av næringsstoffer som helmelk, selv om mesteparten av fettet er fjernet. Til matlaging og av og til ellers kan man selvsagt unne seg litt helmelk.

Oppbevaring og holdbarhet

Lavpasteurisert melk er ferskvare med en holdbarhet på 13 dager. Etter åpning er produktene holdbare i omlag 1 uke. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Melken kan likevel være bra også etter holdbarhetsdatoen. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden og forbrukers håndtering. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes.

Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C, det kreves i butikk, under transport og hjemme. Melk bør ikke stå i sollys. Kartongen bør være lukket for den tar lett smak fra andre matvarer.

Melk kan fryses i kartongen i inntil 6 måneder og tines langsomt i kjøleskap. Bruk den da til baking og matlaging ettersom den friske melkesmaken endres ved frysing.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitaminer (vitamin B2 og B12) og proteiner.

Skummet melk har et fettinnhold på 0,1%.









  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.