Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meierileksikon / Melk / Søtmelk / Faktaark / Smaksatt melk

Meierileksikon

Smaksatt melk

Smaksatt melk

Smaksatt melk er et godt supplement til den vanlige melken. Noen smaksatte melkeprodukter er laktosereduserte og kan derfor også drikkes av de med laktoseintoleranse. Smaksatt melk har i tillegg ofte lang holdbarhet.

Fremstilling/egenskaper

Det finnes mange ulike typer smaksatt melk på det norske markedet. Det er flest varianter av sjokolademelk, men vi har også melk med smak av jordbær og bringebær. For at den smaksatte melken skal være homogen (jevn) blir det tilsatt stabilisator (karragenan, karboksymetylcellulose) til melken. Dette sørger blant annet for at tilsatt kakao i sjokolademelk ikke så lett synker til bunnen ved lagring. Smaksatt melk med rosa farge blir gjerne tilsatt fargestoff (rødbetfarge).

Den smaksatte melken er varmebehandlet ved ulike temperaturer. Varmebehandling av melk er påbudt ved butikksalg i Norge og gjøres for å forhindre at eventuelle sykdomsfremkallende bakterier er tilstede i melken og for å øke holdbarheten. Melken blir minimum oppvarmet til 72 °C i 15 sekunder. Dette kalles lavpasteurisering og er en skånsom varmebehandling. Andre former for varmebehandling er høypasteurisering (85-100 °C i 20 sekunder) eller behandling ved ultrahøy temperatur (UHT-behandling, 145 °C i 1 sekund). Ved UHT-behandling og steril pakking kan melken oppbevares i romtemperatur i noen måneder. Mange smaksatte melketyper bør likevel oppbevares og drikkes kalde.

Brukertips/ i matlagingen

Smaksatt melk er i hovedsak produsert for å drikkes. Noen smaksatte melkeprodukter er laktoseredusert (for eksempel skolemelk med kakaosmak). Denne kan også drikkes av personer med laktoseintoleranse.

Oppbevaring og holdbarhet

Lav- og høypasteurisert melk har en holdbarhet på henholdsvis 13 og 18 dager fra produksjon på meieriet forutsatt at den holder 0-4 °C og ikke er åpnet. Uåpnet melk som er UHT-behandlet og tappet sterilt er holdbar i flere måneder.

Produktene kan ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melken selv kunne vurdere om den fortsatt kan drikkes. Melk bør ikke stå i sollys. Den må være tett lukket, for den tar lett smak fra andre matvarer. Syrnet melk er ikke egnet til frysing.

Oppbevaring

Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur i inntil 5 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet. Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C etter åpning

Næringsinnhold

Smaksatt melk er tilsatt forskjellige smaker og er fremstilt av melketyper med ulikt fettinnhold. De ulike variantene inneholder fra 0,6 % til 1,5 % fett og fra 4,8 -10 % sukker. Det finnes noen varianter som er laktoseredusert og kun tilsatt fruktose, og noen er i tillegg beriket med vitamin D.

Melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitaminer (vitamin B2 og B12) og proteiner.
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.