Meierileksikon

Syrnet melk med probiotika

Syrnet melk med probiotika

Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og de fleste bakteriene befinner seg i tarmen. Ulike melkesyrebakterier kan tilsettes mat og drikkevarer. I alle syrnede meieriprodukter finner man ulike melkesyrebakterier, men de fleste av disse klarer ikke å overleve gjennom magens sure miljø. Probiotiske melkesyrebakterier overlever derimot og kan midlertidig bli del av tarmfloraen. Probiotika sies å være spesielt helsefremmende bakterier.

 


Fremstilling/egenskaper

Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og veldig mange av bakteriene befinner seg i tarmen. Ulike melkesyrebakterier kan tilsettes mat og drikkevarer. I alle syrnede melkeprodukter som melk og yoghurt finner man vanlige melkesyrebakterier, men de fleste av disse klarer ikke å overleve gjennom magens sure miljø. Det finnes likevel noen varianter av melkesyrebakterier som overlever, og som derfor kan bosette seg i tarmen. Ved å drikke syrnet melk med slike melkesyrebakterier, kan tarmens naturlige bakterieflora forsterkes.

UNIKE BAKTERIESTAMMER
Forskere over hele verden undersøker om bruk av ulike melkesyrebakterier i kosten kan gi positive helseeffekter. Noen av melkesyrebakteriene som finnes i norsk syrnet melk er blant de mest omfattende studerte. Dette gjelder for eksempel bakteriene Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) i Biola og Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 (BB-12) i både BioQ og Biola. Dette er bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora, og som sies å kunne ha positiv effekt på fordøyelse og immunforsvar.

IKKE TIL BARN UNDER 1 ÅR
Vitenskapskomiteen for mattrygghet har anbefalt at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke personer eller til friske sped- og småbarn før de har fylt ett år. For barn mellom 1 og 3 år bør produkter tilsatt probiotika brukes i begrensede mengder, omlag én porsjon daglig. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre grense.

Variantene av syrnet melk med melkesyrebakterier kan også være tilsatt fiber.

Brukertips/ i matlagingen

Syrnet melk med probiotika har en frisk og syrlig smak, og en konsistens som er lettdrikkelig. Den passer godt alene, sammen med frokostblanding eller til brødmat.

Oppbevaring og holdbarhet

Syrnede meieriprodukter som syrnet melk og yoghurt har lengre holdbarhet enn vanlig melk. Selv om sensorisk kvalitet (lukt, smak og konsistens) for disse vil endre seg etter utgått holdbarhet, vil det skje langsommere og endringene er ikke så markante som i søte meieriprodukter. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Syrnede produkter infisert med mugg eller gjær er et unntak. Dette skjer heldigvis sjelden, men når det skjer vil feilen kunne bli merkbar også innenfor holdbarhetsperioden med synlig muggvekst eller gjærsmak og "oppblåst" emballasje.

Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, men produktet kan likevel være brukbart etter dette. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden. Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C, det kreves i butikk, under transport og hjemme.

I uåpnet emballasje er holdbarhetstiden for syrnede naturelle produkter 25-35 dager og for smaksatte produkter opptil 40 dager. Likevel vil produktene kunne ha god kvalitet flere dager utover utløpsdatoen, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melka selv kunne vurdere om den fortsatt kan drikkes. Melk bør ikke stå i sollys. Den må være tett lukket, for den tar lett smak fra andre matvarer. Syrnet melk er ikke egnet til frysing.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Melk er kilde til flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, fosfor, jod, B-vitamin (vitamin B2 og B12) og proteiner.
Syrnet melk inneholder mindre laktose enn søtmelk og tåles derfor bedre av personer med laktoseintoleranse.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.