Meierileksikon

Andre myseprodukter

Enkelte oster har vært ystet i landet vårt i århundrer. Dette er unike og tradisjonsrike norske oster med særpreg og karakter. Gomme er fellesbenevnelsen for myseproduktgruppen i Norge. Denne gruppen dekker produkter som Dravle, Songraut, Mylse, Søst og ulike typer Gomme. Felles for disse produktene er at de alle er laget av melk som er kokt inn til primliknende retter med en rund og søt smak. Hver landsdel, og ofte også enkelte bygder og familier, har sine spesialiteter. Gomme er gjerne krydret med kanel og kardemomme, mens Søst gjerne er tilsatt rosiner, sirup og semulegryn. Produktene spises ofte som smårett, enten ved siden av lefse eller som pålegg, eller som dessert.

Holdbarheten er i utgangspunktet til dato på pakning, men vil forkortes dersom produktet står i romtemperatur i perioder.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.