Meierileksikon

Gomme

Gomme

Gomme lages vanligvis av melk som sprenges ved oppvarming etter tilsetting av løpe eller surmelk. Ostekornene som dannes kan enten findeles eller forsøkt beholdt som store klumper. Ofte tilsettes smaksstoffer som sukker og krydder (kanel, kardemomme osv.). Innkokingsgraden og fargen kan variere. Ofte benyttes fortykningsmiddel som hvetemel eller semulegryn for å gi gommen den ønskede konsistensen.

Gomme lages over hele landet. Hver bygd har sin oppskrift og sine tradisjoner. Utgangspunktet er melk som blir skilt med løpe eller syre og kokt inn. Hverdagsgomme er ofte bare kokt på skummet melk. Festgomme derimot, tilsettes fløte. Meljevning, egg, sukker, rosiner, kanel, kardemomme og anis er vanlige tilsetninger. Gomme blir først og fremst sett på som festmat, og serveres til lefser, lomper og vafler. Men den egner seg også godt som både dessert (mange spiser den alene med skje) og smårett, og kan serveres til frokost, lunsj eller til kaffen (da gjerne som smørbrødpålegg).

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.