Meierileksikon

Prim

Prim

Prim er en smørbar brunost laget av kumyse og fløte som kokes inn til en passende fasthet. Den tilsettes sukker (fra 8 %) for smakens skyld og konserveringsmiddel for å gi god holdbarhet. Prim skal være smidig og glatt i konsistens og skal lett kunne smøres på brødskiva ved kjøleskapstemperatur.

Fremstilling/egenskaper

Ved fremstilling av prim blir myse og fløte kokt inn til en passende fasthet. Sukker blir tilsatt for smakens skyld og for å gi ekstra farge.I tillegg tilsettes sorbinsyre som konserveringsmiddel ettersom prim har høyere vanninnhold enn brunost. Prim beregnet til barn kan også tilsettes jern (jernsulfat) da barn ofte får i seg for lite jern.

Under inndamping av prim vil laktose og tilsatt sukker karamelliseres slik at brunfarge og karamellsmak utvikles. Alt sukkeret er løst opp i primen når den er varm, men når produktet avkjøles, utkrystalliseres laktosen (melkesukkeret) og om krystallene blir for store kan det oppleves som sandethet . Prim skal ha en glatt og smidig konsistens og det er derfor viktig at avkjølingen skjer under konstant røring for å unngå sandethet som oppstår ved for store sukkerkrystaller. Avkjølt prim fylles så i beger.

Prim produseres i flere varianter og inneholder fra 4-8 % fett. Den har en lys gyllenbrun farge, søt og mild karamell smak, og en glatt, smøremyk konsistens.

Brukertips/ i matlagingen

Prim egner seg godt som pålegg på brød og til lefsefyll o.l.

Oppbevaring og holdbarhet

Prim er en kjølevare som bør oppbevares tett lukket i kaldt kjøleskap mellom 0 og 4 °C. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde kvaliteten når pakken er åpnet.

Alle pakkede meieriprodukter er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil det vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato. Prim infisert med mugg eller gjær bør ikke spises.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold


Prim er et tradisjonelt norsk søtpålegg som inneholder mange av melkens næringsstoffer. Prim inneholder særlig mye av melkens vitaminer og mineraler som vitamin B2 og B12, jod, kalium, kalsium og fosfor. Prim til barn kan også være tilsatt jern.

Næringsinnhold per 100g
energi 1077-1333 kJ (255-316 kcal),
protein 6-7 g,
karbohydrat 42-54 g,
fett 4-8 g  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.