Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meierileksikon / Ost / Norske ostespesialiteter / Norske ostespesialiteter

Meierileksikon

Norske ostespesialiteter

Norske ostespesialiteter

Fra gammelt av var smør ansett som det viktigste melkeproduktet i Norge. Smør var nærmest å betrakte som et luksusprodukt og ble derfor mye brukt som betalingsmiddel. Dermed ble det viktig å finne god anvendelse for det som ble igjen, nemlig skummetmelken. Vi har to tradisjonsrike ostetyper som har sin basis i skummet melk – pultost og gamalost. Dette er unike og tradisjonsrike norske oster med særpreg og karakter. Begge hører til kategorien surmelksoster der melkens protein (kaseinene) felles ut ved syrning alene, altså uten bruk av løpe. Ostene har vært ystet i landet vårt i århundrer.

 


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.