Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meierileksikon / Ost / Smelteost / Smelteost (smøreost)

Meierileksikon

Smelteost (smøreost)

Smelteost (smøreost)

Smelteost (smøreost) er laget av faste guloster som rives og tilsettes vann og smeltesalter før de varmebehandles. Ostene kan enten være smørbare eller halvfaste, og kan være basert på én bestemt ostetype eller blandinger av ulike typer. I tillegg kan smelteostene inneholde noe smør, i tillegg til krydder og andre smakstoffer som for eksempel frukt, skinke, reker, krydder eller valnøtter. Ostene modnes ikke, men er gjerne basert på modnede oster og har en relativ nøytral smak avhengig av smakstilsetning. 

Den første framstilling av smelteoster er satt til året 1911, da de i Sveits smeltet emmentaler med salt fra sitronsyre. Norske Olav Kavli var den første i verden som fremstilte holdbar smørbar smelteost i 1923. Utvalget av smelteoster er i dag rikholdig og bruksområdene er mange. 

Fremstilling/egenskaper

Smelteost lages av oppmalt gulost, tilsatt vann, smeltesalter, smakstilsetninger og eventuelt andre tilsetninger. Osten røres og varmebehandles ved ulik temperatur avhengig av hvilken ost som skal fremstilles. Smeltesaltene som benyttes er fosfater og sitrater. Det benyttes ofte en kombinasjon av fosfater og sitrater til faste smelteoster (Kavli Skivet Ost), mens ulike fosfater benyttes til smørbare typer (TINE Smørbar Blåmugg). Valget av smeltesalt er avhengig av osteråstoffet, hvilket produkt som skal fremstilles og produksjonsprosessen.

Smelteostens kvalitet påvirkes av gulostens kvalitet. Smak, alder, surhetsgrad og næringsinnhold er viktige faktorer for den ferdige smelteostens egenskaper. Førsteklasses smelteost lar seg bare fremstille av et feilfritt osteråstoff. Man ser da bort fra feil som skorpe- og teksturfeil på osten, som er av mindre betydning såfremt smaken er i orden.

Fordelene med smelteost er at en kan blande ulike oster og ostene trenger som nevnt ikke ha perfekt skorpe og tekstur. De ulike smelteostene kan smakstilsettes forskjellig og pakkes i ulike størrelser og fasonger.

Brukertips/ i matlagingen

Variasjonene av smelteost er mangfoldig. Ostene er først og fremst et typisk pålegg, men egner seg også godt i matlaging som supper, sauser, på varm toast, på burger og i omeletter.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Smøreost blir varmebehandlet slik at de får lang holdbarhet og kan lagres i romtemperatur i kortere perioder.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Fettprosenten i smelteostene varierer.
Ost inneholder blant annet protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og noe jod.


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.