Meierileksikon

Melkeringe

Melkeringe

Melkeringe er et syrnet melkeprodukt som passer ypperlig som dessert eller et mellommåltid. Produktet inneholder 5,2% fett, og har et tynt fløtelag på toppen av begeret. Melkeringe spises naturell eller serveres med kavring eller flatbrød og eventuelt sukker og kanel.

Fremstilling/egenskaper

Produktet ble tidligere laget på gårder, setre og hjem av nysilt, ikke avkjølt melk straks etter melking, ved å slå den varme melken i en melkeringe, en lav rund beholder laget av tre. Deretter ble melken satt til oppfløting og syrning ved romtemperatur i ca ett døgn. Melken hadde da syrnet, hadde et fast koagel med et fint lag av syrnet fløte på toppen. Etter ferdig syrning ble beholderen satt til avkjøling ved lavere temperatur, inntil den ble servert.

I senere tid ble varm melk tilsatt syrekultur, selvsyrnet melk eller gårdens egen tettekultur, før melkeringen eller bollen med den syrnede melken ble satt til syrning ved romtemperatur. Melken fikk et jevnt og fint fløte-/rømmelag på toppen av den syrnede melken. Produktet ble servert med kavring eller flatbrød og eventuelt litt sukker. Melkeringe kunne bli laget i ringe beregnet på at flere personer spiste samtidig direkte av ringen, eller i mindre boller for én person. I enkelte distrikter ble produktet kalt rømmekolle, andre steder filbonke.

Hvis tettekultur ble brukt som syrningskultur ga det produktet en noe seig, delvis trådtrekkende konsistens og en mild syrlig smak.

I dag blir produktet laget på meieriet. Den standardiserte fløten (helmelk og kremfløte) blir høypasteurisert og homogenisert. Deretter blir fløten avkjølt til syrningstemperatur 20-22 °C og tilsatt den tradisjonell (mesofile) melkesyrekulturen. Den magre fløten tappes over på beger og settes til syrning i varmerom. Syrningen pågår i circa 20 timer, til en pH på omlag 4,5. Etter syrning blir produktet sluttkjølt til 0–4 °C. På grunn av fremstillingsmåten får produktet et tynt fløtelag som legger seg på toppen av begeret.

Brukertips/ i matlagingen

Melkeringe brukes tradisjonelt til dessert eller som et mellommåltid. Den spises naturell eller serveres med kavring eller flatbrød og eventuelt sukker og kanel. Den er spesielt mye brukt i våre nordligste fylker.

Oppbevaring og holdbarhet

Melkeringe bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C. Den er datostemplet, men kan fint ha en holdbarhet på 35 dager etter produksjonsdato ved konstant lav temperatur.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold


Næringsinnhold per 100 g
energi 321 kJ (77 kcal)
protein 3,2 g
karbohydrat 4,3 g
fett 5,2 g
kalsium 115 mg

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.