Meierileksikon

Lettrømme

Lettrømme

Lettrømme er syrnet helmelk og kremfløte tilsatt melkesyrekultur. Den har en fyldig konsistens, og en rik og frisk smak.

Fremstilling/egenskaper

Lettrømme har enten 10 eller 18% fett. Den standardiserte fløten (helmelk og kremfløte) blir høypasteurisert og homogenisert. Deretter blir fløten avkjølt til syrningstemperatur, 20-22 °C, og tilsatt den tradisjonell (mesofile) melkesyrekulturen. Syrningen pågår i omlag 20 timer, til en pH på rundt 4,5. Etter syrning blir produktet delvis nedkjølt tappet på beger og sluttkjølt til 0–4 °C.

Laktosefri lettrømmen gjennomgår en prosess der melkesukkeret spaltes ved at enzymet laktase tilsettes. Hos personer som ikke er laktoseintolerante foregår denne spaltingen i fordøyelsen.

Brukertips/ i matlagingen

Lettrømme er et magert rømmeprodukter som passer bra å bruke til dressinger, dipp og kalde sauser. Produktene kan også brukes på bær, pai og i andre desserter. Lettrømme er ypperlig i kalde retter og sauser. Den er ikke kokestabil og må derfor tilsettes varme retter like før servering.

Laktosefri lettrømme egner seg svært godt for de med laktoseintoleranse og kan brukes på samme måte som vanlig lettrømme.

Oppbevaring og holdbarhet

All rømme har en holdbarhet på 40 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt og i uåpnet emballasje. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet brukes om det lukter, smaker og ser ut som før. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.

Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på rømmen selv kunne vurdere om den fortsatt er god og kan spises. Rømme som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Mugg danner synlige kolonier, mens gjær kan luktes/smakes. Gjær medfører også at emballasje kan bli ”oppblåst”, men dette skjer sjelden innenfor holdbarhetsperioden. I de tilfeller dette skjer skyldes det at produktet har blitt forurenset med mikroorganismer etter varmebehandlingen.

Rømme kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Lettrømme har et fettinnhold på 10–18 % avhengig av produsent.

Næringsinnhold per 100 g:
Fett 10-18 g, karbohydrat 3,0-4,1 g, protein 2,8-3,1 g, kalsium omlag 80-100 mg

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.