Meierileksikon

Seterrømme

Seterrømme

Seterrømme er kremfløte tilsatt melkesyrekultur. Den har en tykk og fyldig konsistens, og en rik og frisk smak. Seterrømme inneholder 35-39% fett.

Fremstilling/egenskaper

Seterrømme er laget av høypasteurisert kremfløte med 35-39% fett som er homogenisert under svært lavt trykk for å beholde egenskapen til å skille ut fett i tilberedning av rømmegrøt. Seterrømme er syrnet med tradisjonelle (mesofile) melkesyrebakterier ved 20–22 °C i omlag 20 timer, til en pH på rundt 4,5. Etter syrning blir produktet delvis nedkjølt, tappet på beger og sluttkjølt til 0–4 °C.

Brukertips/ i matlagingen

Seterrømmen er ikke kokestabil da den skiller ut fettet under koking. Den bør derfor tilsettes varme retter like før servering, men den tåler et raskt oppkok. Seterrømme passer også utmerket til spekemat og kan piskes til stiv krem til kaker og desserter.

Oppbevaring og holdbarhet

All rømme har en holdbarhet på 40 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt og i uåpnet emballasje. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet brukes om det lukter, smaker og ser ut som før. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.

Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på rømmen selv kunne vurdere om den fortsatt er god og kan spises. Rømme som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Mugg danner synlige kolonier, mens gjær kan luktes/smakes. Gjær medfører også at emballasje kan bli ”oppblåst”, men dette skjer sjelden innenfor holdbarhetsperioden. I de tilfeller dette skjer skyldes det at produktet har blitt forurenset med mikroorganismer etter varmebehandlingen.

Rømme kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold


Seterrømme har et fettinnhold på 35-39%.

Næringsinnhold per 100 g
energi 1381 kJ (335 kcal)/1591 kJ (369 kcal), fett 35/39 g, karbohydrat 2,9/1,5 g, protein 2,2/2,1 g, kalsium 75 mg, vitamin A 310 μg








  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.