Meierileksikon

Kaffefløte

Kaffefløte

Kaffefløte inneholder 10% fett og er som navnet sier beregnet til bruk i kaffe. Den er langtidsholdbar fordi den er ultrapasteurisert og aseptisk tappet, men for å unngå oppfløting av fett må fløten oppbevares ved kjøletemperatur, 0–4 °C.

Fremstilling/egenskaper

Kaffefløte blir først standardisert til 10% fett før den homogeniseres og ultrapasteurisert (UHT-behandlet). Når det sterile produktet er nedkjølt, blir fløten tappet ved bruk av en aseptisk tappemaskin og steriliteten vil derfor beholdes i emballasjen inntil den blir åpnet. Produktet kjøles ned, og blir både distribuert og lagret i en ubrutt kjølekjede på 0-4 °C, dette for å unngå oppfløting av fett.

Brukertips/ i matlagingen

Kaffefløte er en mager fløte. Den er utmerket i kaffe og te, eller på fruktgrøt og ferske bær. Kaffefløte kan også brukes i matlaging, men tåler da kun et raskt oppkok før den skiller seg.

Oppbevaring og holdbarhet

Kaffefløte bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C. Den er langtidsholdbar i 3 måneder før åpning. Etter åpning regnes den som ferskvare og er holdbar i ca. 1 uke ved 0-4 °C. Kaffefløte egner seg i utgangspunktet ikke til frysing, men kan fryses i kartongen i inntil 3 måneder. Etter tining er den best egnet i matlaging som f.eks. i vaffelrøre.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Kaffefløte har 10% fett .
Næringsinnhold per 100 g
energi 497 kJ (120 kcal),
protein 3,0 g,karbohydrat 4,3 g, fett 10 g, vitamin A 139 µg
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.