Meierileksikon

Kremfløte

Kremfløte

Kremfløte er et ferskt meieriprodukt med 35-38 % fett som hever smaken på matretter ved å lokke frem råvarenes unike smaker.

Fremstilling/egenskaper

Kremfløte er standardisert til et fettinnhold på 35-38 %. Fløten blir lavpasteurisert ved 72°C i 15 sekunder før den avkjøles raskt og tappes i kartonger. Kremfløte blir ikke homogenisert. Homogenisering ville gjort det vanskeligere å piske fløten til krem.

Laktosefri kremfløte gjennomgår en prosess der melkesukkeret (laktose) spaltes med enzymet laktase. Produktet egner seg derfor svært godt til de med laktoseintoleranse. TINEs laktosefrie kremfløte er UHT-varmebehandlet og er derfor langtidsholdbar. Fløten er også tilsatt stabilisatoren karragenan.

Brukertips/ i matlagingen

Kremfløte passer blant annet til supper og sauser, fløtegrøt, potetmos, dessertsauser, fromasjer og puddinger. Laktosefri kremfløte brukes på samme måte som vanlig kremfløte.
Når du skal vispe krem til kaker, desserter og lignende, er det kun kremfløte som kan benyttes. Best resultat oppnår du om kremfløten er kjøleskapskald når den skal piskes. Om sommeren når kuene er på beite kan sammensetningen av fettet i melken endres og gjøre at fløte ikke så lett kan piskes til krem.

Råd for pisking av krem:
1. Bruk en stor og vid bolle
2. Bolle, visp og fløte bør være kald
3. Pisk forsiktig når kremen begynner å bli ferdig for å unngå overpisking
4. Tilsett sukker mot slutten av prosessen

Har du fløte til overs, frys den gjerne i isbitformer/isbitposer og ha senere en fløteterning rett i sauser og supper.

Oppbevaring og holdbarhet

Bortsett fra de laktosefrie variantene er fløte en ferskvare. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden, det vil si at etter holdbarhetsperioden kan produktet være ok, men det kan også ha kvalitetsfeil. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med forhold i selve prosessen som råstoffets kvalitet, og ikke minst kjølekjeden. Hvordan forbrukeren selv håndterer produktet er også avgjørende for hvor lenge produktet er holdbart.

Lavpasteuriserte søtmelksprodukter som melk og kremfløte er de produktene som har kortest holdbarhet. Endringene i disse produktene vil skje raskere, og være mer merkbare etter utgått holdbarhet. Likevel vil produktene kunne ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet emballasje. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes. Ved ubrutt kjølekjede anslås 15 dagers holdbarhet for kremfløte.

Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C. Denne temperaturen kreves i butikk, under transport og hjemme.

Kremfløte kan fryses i kartongen i inntil 3 måneder. Den må da tines langsomt i kjøleskap og kun brukes i matlagingen. Den er ikke egnet til pisking etter tining.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Kremfløte har et fettinnhold på 35-38 %.


Næringsinnhold per 100 g
Energi 1491 kJ (362 kcal), protein 2,1 g, karbohydrat 2,9 g, fett 35-38 g, vitamin A 530 µg, riboflavin 0,15 mg, kalsium 75 mg





  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.