Meierileksikon

Fløte

Fløte er den fettrike delen av melken. Når den nysilte melken har stått en stund, blir det dannet en fløtelag. Før i tiden ble dette laget øst av, satt til selvsyrning og kjernet til smør. I dag separeres melken på meieriene, ved at melk går fra store tanker videre til separatoren, slik at fløte og skummet melk skilles fra hverandre. Deretter standardiseres fettinnholdet, til de forskjellige fløtetypene og fløten pasteuriseres og kjøles ned. Det lages fløte med fettinnhold fra 10 til 38 % (kaffefløte, matfløte, kremfløte) for å dekke et bredt spekter av behov i matlagingen og til drikke. 

 

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.