Meierileksikon

Yoghurt med probiotika

Yoghurt med probiotika

Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og de fleste bakteriene befinner seg i tarmen. Noen yoghurter er syrnet med probiotiske melkesyrebakterier, bakterier som naturlig hører hjemme i en sunn mageflora.

 

Fremstilling/egenskaper

UNIKE BAKTERIESTAMMER
Noen av bakteriene som finnes i enkelte typer syrnet yoghurt er per i dag blant de mest omfattende studerte melkesyrebakteriene, for eksempel Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) og Lactobacillus reuteri. I Norge er enkelte meieriprodukter tilsatt slike bakterier, som naturlig hører hjemme i en sunn mageflora. Lactobacillus acidophilus og Lactobacillus bifidus er de vanligste melkesyrebakteriene. Disse er også kjent som A- og B- bakterier. Det forskes mye for å finne ut om de ulike bakteriene kan ha gunstige effekter på fordøyelse og immunforsvar.
Bakterier er en naturlig del av menneskekroppen, og de fleste bakteriene befinner seg i tarmen. Yoghurt med melkesyrebakterier er syrnet med melkesyrebakterier som naturlig hører hjemme i en sunn tarmflora. Betydningen av en sunn flora i magen utredes i dag i mange forskningstudier.

IKKE TIL BARN UNDER 1 ÅR
Vitenskapskomitéen og Mattilsynet at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke og/eller friske sped-og småbarn før de har fylt ett år. Produkter tilsatt disse melkesyrebakterier bør brukes i begrensede mengder (en prosjon daglig) etter dette. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre grense.
Flere av variantene av syrnet melk med melkesyrebakterier er også tilsatt fiber, blant annet BioQ og Biola

Brukertips/ i matlagingen

Yoghurt har en frisk og syrlig smak, og en konsistens som er lett å spise. Yoghurt passer godt alene, til smoothie eller sammen med frokostblanding.

Oppbevaring og holdbarhet

All yoghurt har en holdbarhet på 35 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt i uåpnet emballasje. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet anvendes, men det kan også ha kvalitetsfeil. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på yoghurten selv kunne vurdere om den fortsatt kan spises.
Yoghurt som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Visuelt vises dette oftest ved ”oppblåst” emballasje. Dette skjer heldigvis sjeldent innenfor holdbarhetsperioden og henger sammen med forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.
Yoghurt kan fryses, men endrer konsistens etter tining.

Oppbevaring

Bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C

Næringsinnhold

Det finns et stort utvalg av yoghurter med ulikt fett- og sukkerinnhold
Yoghurt inneholder blant annet, energi, proteiner, kalsium, jod, flere typer B-vitaminer og sink


  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.