Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meieriordbok / Analoge "oster"

Analoge "oster"

Analoge "oster"

I butikkene og i storhusholdning finner man i dag et produkt som til forveksling ser ut som revet ost, men som på fagspråket kalles analog ost. Analog betyr «i stedet for», og analog ost brukes som en erstatning for ekte revet ost

For at man skal kunne benytte navnet ost på et produkt, må det være laget av melk. Analoge «oster» er basert på melk, men alt eller noe av melkefettet er erstattet med vegetabilsk olje som palmekjerneolje, palmeolje, raps- eller solsikkeolje. Produsentene har derfor ikke lov til å kalle disse produktene for ost, og bruker isteden navn som "topping", "revet økonomiblanding" og lignende.
Analoge «oster» er langt billigere å produsere enn ekte ost, og koster derfor mindre. For å få ostesmak på et analogt produkt, må smaken tilsettes i form av aroma. Hvordan produktet smelter vil også kunne oppleves forskjellig fra ekte ost.

Står det oppført vegetabilsk olje i innholdsfortegnelsen og om ordet ost er utelatt på emballasjen, er det en analogt produkt.

De med melkeproteinallergi kan ikke benytte disse produktene, da de inneholder melkeproteiner.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.