Apetittost

Apetittost lages av ferdiggjæret, ukrydret pultost og så mye søtmelk at osten jevner seg. Dette has i en gryte og varmes opp under omøring til, men osteblandingen skal ikke koke. Gryten tas av varmen, og osten bearbeides med øsen til den er jevn, seig og noe avkjølt. Osten varmes igjen opp som første gang (uten å koke) omrøring. Gryten tas så av og osten tilsettes salt og karve etter smak. Deretter bearbeides osten med øsen til den er noe avkjølt før den fylles i en form eller skål. Etter en tid er den stivnet og kan skjæres i skiver. Brukes som pålegg.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.